Софийска филхармония МЕГАБОРД

Нощ на музеите с исторически възстановки, изложби игри, безплатни концерти

Събития за деца и възрастни с вход свободен в повече от 50 музеи и галерии

Една от най-забавните за родители и деца локации в Нощта на музеите през 2022 г. бе софийският Политехнически музей. Снимка: Михаела Катеринска/БГНЕС - Нощ на музеите с исторически възстановки, изложби игри, безплатни концерти

Една от най-забавните за родители и деца локации в Нощта на музеите през 2022 г. бе софийският Политехнически музей. Снимка: Михаела Катеринска/БГНЕС

Как от творческото безсилие може да се роди изложба публиката може да види безплатно тази събота, 13 май, в Нощта на музеите в София. Входът за всички събития в повече от 50 музеи и галерии в столицата е свободен.

В галерията на Гьоте-институт ще бъде показана експозиция игра, озаглавена „Творческо безсилие“. Тя е резултат от десетдневен пленер през зимата в крайморското село Варвара на Димитър Шопов, Алина Папазова, Александра Ласкова и Вълко Чобанов. По време на престоя си там четиримата художници измислят съвместно бордова игра с многозначителното име „От „Кристал“ до documenta“. Със своя иронично-саркастичен подход играта показва пътя на съвременния, локален артист през познати градски паркове, галерии, институции и общуването със съвсем реални хора в името на едно успешно творческо CV. Тя може да бъде играна от всеки посетител на галерията през целия ден, а в 18 ч. ще се проведе демонстрация.

В програмата на Нощта на музеите са заложени срещи с автори, изложби, специални музейни експозиции, лекции и концерти. Безплатен концерт предстои в Софийската градска галерия от 19 ч. – на Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ с диригент Константин Добройков. Преди и след концерта публиката може да разгледа изложбите „Документ. Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20 -ти век“ и „Завръщането на Лоте Михайлова. Срамежливата интимност“.

С вход свободен е и концертът в подкуполното пространство на площад „Независимост“ по обяд между 12 и 13 часа – на оркестър Симфониета „София“ и Софийски камерен хор „Васил Арнаудов“.

Регионален исторически музей – София ще представи „Сватбата“ – изложба за традиционната сватба от Софийско с характерни детайли, градската сватба от края на ХIХ до средата на ХХ в. и как се е променила в периода на социализма. Музеят организира и историческа възстановка във филиал „Комплекс Антична Сердика“. От 17 до 21 часа там ще има лекции и демонстрации, организирани от Школа за историческа фехтовка МОТУС и Сдружение за антични реконструкции „Mos Maiorum Ulpiae Serdicae“.

Националният исторически музей организира игра за събиране на стикери сред децата, които ще го посетят в съботния ден.

В къщата музей „Никола Й. Вапцаров“ от 19 и 21 часа ще има безплатни прожекции на филма „Фани Попова-Мутафова“ от поредицата „Непознатите“ със сценаристи и режисьори Дора Ангелова и Христо Йоцов.

В Националния политехнически музей ще бъде открита изложбата „Пътуване във времето с Лаурин и Клемент и Шкода“ – история в рисунки, създадени от Стефан Иванов. Между 17 и 19 часа ще се проведе уъркшоп за деца „Рисувай в музея”, както и модно ревю с тоалети от рециклирани материали.

В арт пространството „Swimming Pool“ от 18 ч. ще се проведе среща разговор с Димитър Кенаров, озаглавена „Реч/на София“ – за белега, оставен от невидимите софийски реки в езика и битието на столичани.

В галерията на СБХ на „Шипка“ 6 ще бъде показана първата изложба от дългосрочен проект, насочен към колекциите на галериите в България. Централните изложбени зали в Пловдив, Стара Загора, Казанлък и Сливен ще бъдат представени през водещи образци от постоянните им експозиции.

Галерия „Синтезис“ ще се включи с фотографска изложба на големите имена в световната фотография Ванеса Уиншип и Джордж Георгиу, излагани в галерии като МоМА в Ню Йорк и Барбикан в Лондон. Авторите гостуват в София и лично ще разкажат за работата си пред посетителите.

Галерия „Структура“ обещава съвременно изживяване с изложбата „Отвъд всякакъв разум. В огледалото на сюрреалистичните времена” с куратор Грегор Янсен и с произведенията на Аарон Рот, Александра Чаушова, Димитър Солаков, Кирил Прашков, колектив: Красимира Буцева, Джулиан Шехериян и Лилия Топузова, Красимир Терзиев, Леда Екимова, Людмила Миланова, Мартина Вачева, Надежда Олег Ляхова, Недко Солаков, ninavale, Правдолюб Иванов, Радостин Седевчев, София Гранчарова, Стефан Николаев.

В Държавния културен институт къща музей „Панчо Владигеров“ пред само 35 зрители клавирно дуо „Атмосфери“ – Александра Дичева и Мила Михова, ще свири творби на Бах, Моцарт, Пуленк, Равел, Любомир Пипков, Юлия Ценова, Александър Йосифов.

В изложбена зала „Архиви“ ще бъде подредена документалната изложба „Велики дни – сломени дни. 110 години от Балканските войни 1912 – 1913 г.“. Ще бъдат изложени оригиналните мирни договори.

Френският институт в България, който е един от организаторите на „Европейска нощ на музеите – София 2023“ ще позволи на гостите си да се потопят сред най-известните френски забележителности със средствата на виртуалната реалност.

„Европейската нощ на музеите – София 2023” се организира от Министерството на културата, Столична община и Френския институт в България.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах