VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Нощ на музеите с онзи паметен ден, когато падна Живков

До полунощ изложбите в София и страната може да бъдат разгледани безплатно

Тази година НИМ навършва 45 години и по този повод ще представи своята история - как е бил създаден, как са се попълвали неговите фондове, кои са неговите най-ценни притежания, коя е била първата му изложба и кои - най-посещаваните. Снимка: НИМ - Нощ на музеите с онзи паметен ден, когато падна Живков

Тази година НИМ навършва 45 години и по този повод ще представи своята история - как е бил създаден, как са се попълвали неговите фондове, кои са неговите най-ценни притежания, коя е била първата му изложба и кои - най-посещаваните. Снимка: НИМ

Двадесет и девет години след промените, днес може да посетим мястото, където започна всичко. Националният исторически музей предлага посещение на Пленарната зала, в която на 10 ноември 1989 г. Тодор Живков бе свален от тоталитарния трон. Години наред сградата, където днес е НИМ, е била резиденция на бившия Първи. И днес, в Нощта на музеите, ще си припомним функцията на това място преди да се превърне в хранилище на най-ценните ни национални съкровища.

Тази година НИМ навършва 45 години и по този повод ще представи своята история – как е бил създаден, как са се попълвали неговите фондове, кои са неговите най-важни притежания, коя е била първата му изложба и кои – най-посещаваните, кои са били първите разкопки на археолозите от музея… Изложбата с фотографии, плакати, каталози, рекламни материали и награди ще бъде представена на два етажа – и част от нея е разположена в старата Пленарна зала.

В Нощта на музеите експозициите в НИМ ще бъдат достъпни от 9,30 ч. до 24. Посетителите могат да разгледат безплатно постоянната експозиция на музея, изложбата „Спасени за поколенията“, посветена на седемте културно-исторически обекта на България, включени в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство, изложбата „45 години НИМ“, изложбата „Сакралното пространство на религиозната култура и народното изкуство по българските земи – ХV–ХІХ в.“, изложбата „Златарството по българските земи – XVI-XX в.“

От 9,30 до 18 ч. за деца музеят предлага играта „Тайните на българската история“, която е от типа „търсене на съкровище“ – два отбора обикалят залите и разгадават загадки. Победител е отборът, който първи открие верните отговори. В ателиетата на Детския музейно-образователен център има рисуване с пясък, изработване на инициали от картон, на съдове от глина и на сапуни, писане с пера и мастило.

Автобус до НИМ е осигурен от 18 до 23 ч., който тръгва от Национална галерия – Двореца, на площад „Александър Батенберг“.

Останалите дестинации в Нощта на музеите

За четиринадесети път днес, 19 май, музеи, галерии и арт пространства в страната очакват посетители в една извънредна работна нощ без такса за вход. Големите музеи в София и страната ще работят до полунощ, културните интституции извън столицата също ще затворят врати късно през нощта. Освен НИМ, посещения очакват Националната галерия „Квадрат 500“, Национална галерия в Двореца, Музеят на социалистическото изкуство, САМСИ, Музеят „Земята и хората“, Археологическият музей към БАН, Военноисторическият музей, Къщите-музеи на Яворов, Панчо Владигеров, Иван Вазов, Петко и Пенчо Славейкови, Никола Вапцаров, Димитър Димов, Музеят „Борис Христов“…

Интересните изложби са много – и някои от тях са в Националната галерия, филиал Двореца: „Бернини и римският барок“ с гостуващи експонати от италианския дворец „Киджи“, „Вместо Ренесанс: Българското възраждане в изкуството – от иконата до светския портрет“ и „Златното руно. Пътят на аргонавтите“ с предмети от колекцията на Васил Божков.

Вижте още: КАРТИНИ ОТ ЕДИН ИТАЛИАНСКИ ДВОРЕЦ В СОФИЙСКИЯ

БЪЛГАРСКАТА ЖИВОПИС ПЕТ ВЕКА СЛЕД ДЖОТО

Музеят за съвременно изкуство САМСИ предлага „Вечерен маратон в музея“, част от изложбата „Олимпия“. Събитието изисква дрескод – това е може би едниствената възможност, която посетителите ще получат да отидат в музей по анцуг.

За физическата култура в Античността разказва изложбата „Спортът в Древна Тракия“ в Археологическия музей – и не изисква спортен екип, за да бъдат разгледани стригалите за почистване на древните спортисти.

Вижте още: ЕДИНСТВЕНИЯТ ОЛИМПИЙСКИ ШАМПИОН ОТ АНТИЧНА ТРАКИЯ С ИМЕ, ОЦЕЛЯЛО ДО ДНЕС

Тази година организаторите на събитието, Френският културен институт, отново предизвикват публиката с игра – сутринта на страницата им в интернет ще бъдат поставени девет въпроса, свързани с експонати от изложбите на музеите-участници в Нощта. Посетителите трябва да открият поне три от посочените произведения на изкуството и да се снимат с тях, за да участват в томбола за пътуване до Париж за двама.

Първото подобно събитие в Европа, озаглавено „Дългата нощ на музеите“, се провежда в новообединен Берлин през 1997 г. и през годините събира все повече и повече посетители. През 2002-а кметът на Париж, Бертран Деланое, се вдъхновявава от идеята и създава Нощ на музеите, превръщайки я в годишно културно събитие за цяла Европа.

Вижте още: ЗАГАДКАТА НА ТАНЦУВАЩИЯ ДИОНИС ОТ ПЛОЩАД „СВ. НЕДЕЛЯ“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90