Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

И в Пловдив пада Нощ

Повече от 140 културни събития на традиционния фестивал под тепетата

Събитията на фестивала са повече от 140, на 70 различни места в Пловдив, открити и закрити, с участието на стотици артисти и гости от България, Франция, Корея, Австрия, Германия, Израел, САЩ, Италия и Холандия. - И в Пловдив пада Нощ

Събитията на фестивала са повече от 140, на 70 различни места в Пловдив, открити и закрити, с участието на стотици артисти и гости от България, Франция, Корея, Австрия, Германия, Израел, САЩ, Италия и Холандия.

От четвъртък сутрин дълги колони от автомобили блокират пътищата на страната заради предстоящите четири поредни почивни дни. Вместо да се пуснем към традиционната дестинация – Гърция, обаче този уикенд имаме прекрасна културна възможност. Традиционният арт форум „Нощ/Пловдив“ започва в петък вечерта в града под тепетата и ще продължи повече от 24 часа без прекъсване – почти до полунощ в събота.

Събитията на фестивала са повече от 140, на 70 различни места в Пловдив, открити и закрити, с участието на стотици артисти и гости от България, Франция, Корея, Австрия, Германия, Израел, САЩ, Италия и Холандия. Нововъведение спрямо предишни издания е музикалната сцена на Сахат тепе; в Конюшните на царя ще се прожектира кино, а в кино „Космос“ ще бъде представен проектът „Цветът на космоса“ на френския художник Максим Бондю.

И в двете вечери, петък и събота, от 21 до 22 часа, в Лапидариум сили ще мерят актьори срещу поети – вече установен в столичния културен афиш формат, който гостува специално в Пловдив. В „Актьори срещу поети“ в сблъсък между авторското четене на поезия и актьорското ѝ изпълнение като монолог ще влязат 12 души – както винаги. И както обичайно, публиката ще реши изхода от своеобразната словесна схватка.

Интересно предложение е и новата инсталация на Недко Солаков, когото иначе рядко виждаме в България. В галерия „Сариев“ е подредена изложбата му „Природа“ – обход на горите край село Борики, Габровско, където артистът обича да се разхожда, обикновено със спрей против мечки. Но този път е бил въоръжен с нещо по-силно – моливи и скицник. Експозицията представлява инсталация с една мащабна фотография (заснета от Димитър Солаков) и 12 рисунки от Недко Солаков. Той ги рисува в 12 последователни дни, по време на обичайните си разходки из гората, като през това време изминава пеш 147 км и 450 м.

В Регионалния исторически музей пък ще може да се види изложбата „Пловдив по пътя към модерния свят“, която проследява възхода и индустриализацията на града от Освобождението до първите години на ХХ век. Темата е особено интересна на фона на унищожените наскоро тютюневи складове, емблематични за периода.

На 24 септември от 21,30 Лятно кино „Орфей“ е домакин на „Прожекция „Хамлет“ – филмова версия на театралния спектакъл на „Хамлет“ от Manchester’s Royal Exchange Theatre, с Максин Пийк в главната роля. Актрисата бе наречена от британски критици „деликатно свирепа Хамлет“.

И тази година, „Нощ/Пловдив“ предлага мобилно приложение с пълната си програма – за по-лесно ориентиране по време, локация, изкуство. Сайтът на фестивала също е интерактивен и може да бъде видян тук.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах