Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Нощ пред Нощната стража

10-милионният посетител на Райксмузеум получи разрешение да преспи пред прочутата картина на Рембранд

Сградата на „Райксмузеум“ е построена през 1906 г. специално заради „Нощна стража“ на Рембранд. - Нощ пред Нощната стража

Сградата на „Райксмузеум“ е построена през 1906 г. специално заради „Нощна стража“ на Рембранд.

Ръководството на художествения музей „Райксмузеум“ в Амстердам за първи път е разрешило на посетител да прекара една нощ пред прочутата картина на Рембранд „Нощна стража“.

По този необичаен начин музеят е възнаградил 10-милионния си посетител, оказал се гимназиален учител на име Стефан Каспер.

„Аз спах само на два метра от „Нощната стража“. Това беше вълшебно, все още не мога да повярвам!“, казва Каспер, цитиран от „Франс прес“.

Собственикът на щастливия билет разказва, че са го оставили в музея съвсем сам за цялата нощ, а на пода специално за него е била постлана червена пътека. Освен това, на Каспер била сервирана вечеря с блюда, приготвени за него от главния готвач на елитния ресторант „Райкс“.

Стефан Каспер можел да се любува цяла нощ на шедьовъра на нидерландския художник. Но той разказва, че е успял да се поразходи и из други пусти зали на музея и да си направи няколко селфита.

Каспер споделя, че не бил сред най-горещите поклоници на Рембранд, но през нощта успял да види знаменитата творба на майстора по нов начин.

„Видях персонажи, които досега не бях забелязвал. Те оживяха пред мен. Това е впечатление, което ще остане завинаги в паметта ми“, признава късметлията.

„Нощна стража“ е едно от най-известните платна на Рембранд; картината е рисувана по поръчка на отряд от гражданската защита на Нидерландия и е завършена през 1642 г. Сградата на „Райксмузеум“ е построена през 1906 г. специално заради тази картина.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg