Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Нощем иде Орфеев венец за Екатерина Йосифова

Кирил Златков получи наградата Златна четка за най-добро художествено оформление на книга

Екатерина Йосифова има 14 книги с поезия. Снимка: БГНЕС - Нощем иде Орфеев венец за Екатерина Йосифова

Екатерина Йосифова има 14 книги с поезия. Снимка: БГНЕС

Екатерина Йосифова получи отличието Орфеев венец за високи постижения в съвременната поезия на официалното откриване на фестивала „Пловдив чете“ във вторник вечер. Другата награда, с която традиционно тръгва литературното събитие под тепетата, Златна четка за най-добро художествено оформление на книга, бе връчена на Кирил Златков.

Екатерина Йосифова има 14 книги с поезия, сред които „Късо пътуване” (1969), „Нощем иде вятър” (1972), „Посвещение” (1978), „Имена” (1987); „Ненужно поведение” (1993), „Нагоре Надолу” (2004), „Тази змия” (2010), „Икономична класа” (2016) и др., както и на три книги за деца.

Стихотворенията на Йосифова са превеждани и публикувани в антологии, литературни вестници и списания в Австрия, Великобритания, Германия, Гърция, Индия, Италия, Русия, САЩ, Турция, Унгария, Франция и др.

Носителка е на наградата „Иван Николов“ (два пъти – веднъж за цялостно творчество през 1999-а и сетне за „Тази змия“ през 2010-а), „Христо Г. Данов“, „Николай Кънчев“, Голямата награда на Софийския университет и др.

Кирил Златков е художник, дипломиран в специалност графика на НХА през 1996г. Изявявал се е в различни области на визуалните изкуства – графика, живопис, плакат, стенопис, графичен дизайн, илюстрация, калиграфия и шрифт. Има няколко самостоятелни изложби и редица участия в различни общи изложби.

През 2015 г., съвместно със Зорница Христова, получиха наградата „Христо Г. Данов“ в категорията „Издание за деца“ за книгата „Когато искам да мълча“.

Тазгодишното издание на „Пловдив чете“ бе открито официално във вторник вечерта на Античния театър от министъра на културата Боил Банов.

Вижте още: СЛЪНЧЕВО ПОД ШАТРИТЕ НА „ПЛОВДИВ ЧЕТЕ“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90