Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Нощем с белите коне“ за 100 г. Павел Вежинов

Павел Вежинов (1914-1983). Снимка: БТА - „Нощем с белите коне“ за 100 г. Павел Вежинов

Павел Вежинов (1914-1983). Снимка: БТА

Ново издание на „Нощем с белите коне“ ще бъде отпечатано за 100-годишнината на Павел Вежинов. Никола Делчев Гугов, както е името по паспорт на писателя, е роден на 9 ноември 1914 г. Представянето на преиздадения роман ще бъде няколко дни след това – на 13 ноември в Столичната библиотека. Ще бъде наредена и изложба, посветена на творбата и нейните адаптации. 

nighthorse.indd

На едно място ще бъдат събрани всички оригинални издания на книгата през годините – на български и на чужди езици. Ще бъдат експонирани лични вещи на писателя, които за първи път ще напуснат семейния архив, както и оригинални негови портрети. Ценителите ще могат да научат любопитни факти и отзиви за романа „Нощем с белите коне“ и повестта „Бариерата“, както и за филмовите им продукции.

Романът е публикуван за първи път през 1975 г., през годините е преиздаван многократно. До момента книгата е преведена на руски, украински, молдовски, грузински, казахски, литовски, естонски, полски, словенски, чешки, румънски, немски, френски, китайски и виетнамски. По сценарий на Павел Вежинов през 1985 г. е заснет филм с участието на Николай Бинев в ролята на академик Урумов.

Последното издание на „Нощем с белите коне“, което българските читатели прелистват, се е появило преди 14 години и днес нито една книжарница не го предлага. „Ентусиаст“ ще го отпечата отново не само като книжно издание, а и в електронен вариант.

Организатори на представянето в Столична библиотека са издателствата „Ентусиаст“ и „Сиела“. Събитието е част от културната програма на Столична библиотека, посветена на месеца на Павел Вежинов, която се провежда под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС