Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

„Нощна стража” на екрана на смартфон, както никога няма да я видите на живо

Картината на Рембранд с най-точната репродукция в историята (линк)

Рембранд ван Рейн, „Ротата на капитан Банинг Кок“ („Нощна стража“), 1642 г. - „Нощна стража” на екрана на смартфон, както никога няма да я видите на живо

Рембранд ван Рейн, „Ротата на капитан Банинг Кок“ („Нощна стража“), 1642 г.

Цифрова репродукция на „Нощна стража“ (1642) на Рембранд направи Рейксмузеум, съобщават от Държавния музей в Амстердам. Сега от екрана на компютър или телефон шедьовърът на холандския майстор може да бъде разгледан в най-дребни детайли. Резолюцията стига до 717 милиарда пиксела, което прави цифровата „Нощна стража“ най-точното изображение на произведение на изкуството в историята.

Процесът на снимане е започнал още през 2019 г. С помощта на апарат Hasselblad H6D 400 MS са били направени 8,5 хиляди отделни снимки, които след това са били събрани в едно изображение с помощта на невронна мрежа. За настройка на фокуса и оптимизация на цвета преди всяка снимка е правено лазерно сканиране на повърхността на картината. Получената фотография е с обем 5,6 терабайта, четири пъти повече от дигитализирания оригинал. Може да се разгледа тук.

Това ще помогне на специалистите да минат към следващия етап от реставрацията на картината през януари 2022 г., разполагайки с по-точни данни, уточнява научният сътрудник на Рейксмузеум Робърт Ердман.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС