Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Нощния крал пристига в София

Чакаме го през септември заедно с Ходор и Подрик Пейн от „Игра на тронове“

Нито дума не е казал предводителят на белите бродници в „Игра на тронове“. Надяваме се в София да е по-разговорлив. - Нощния крал пристига в София

Нито дума не е казал предводителят на белите бродници в „Игра на тронове“. Надяваме се в София да е по-разговорлив.

Феновете на „Игра на тронове“ ще се разминат тази година със зимата – но всички желаещи да се срещнат с нейния първоизточник в сериала ще получат тази възможност сега, през септември. На конференцията „Анивенчър комик кон“, която всяка година събира почитателите на сериали, комикси, компютърни игри и косплей, пристига словашкият актьор Владимир Фурдик, познат повече като Нощния крал. Вождът на белите бродници ще се появи в панела „Игра на тронове“ на 15 септември – за жалост без мъртъвците от своята армия и без Ледения дракон. Но заедно с него ще видим още Крисчън Найрн (Ходор) и Даниел Портман (Подрик Пейн).

Персонажите на двама от тях все още фигурират сред живите в „Троновете“, но това надали означава, че ще ни ощастливят с нещо ново от развитието на сериала. Дотук се знае единствено, че осми последен сезон ще излезе догодина и снимките са приключили. Предполага се, че премиерната дата ще бъде в първата половина на 2019-а.

Вижте още: ЗИМАТА ИДЕ В ПЪРВАТА ПОЛОВИНА НА 2019 Г.

Актьорът, станал световно популярен с повтарянето на една и съща дума в продължение на седем години: „Ходор“, падна жертва на Белите бродници в седми сезон, но присъствието на актьора Крисчън Найрн у нас ще бъде повече от интересно. Надяваме, че ще сподели пред почитателите си у нас повече от „ходор“.

За събитието се очакваше и Джема Уилан (Яра Грейджой), но тя е възпрепятствана от работата си по нов проект. На нейно място идва Даниел Портман, когото не успяхме да видим миналата година, за да уточни най-сетне какво се случи между Подрик и вестероските жрици на любовта в онази паметна сцена, та не му поискаха пари. Екранният му герой се е срещал с почти всички големи участници в развихрилата се в последните сезони игра на тронове – и въпреки че е второстепенен герой, той винаги е там, където е горещо.

Най-интересният гостуващ актьор също не се е прославил с многословие. Много от феновете вероятно няма да го познаят без пронизващия светлосин поглед и шиповете на главата, но Краля на нощта ще дойде, за да смрази кръвта на публиката и вероятно да разкаже какво е да си в ролята на един от познатите персонажи в телевизията, но да не бъдеш разпознаван на улицата. Незначителна, но все пак мъждукаща е надеждата да стане ясно кой точно е бил Кралят на нощта преди да се превърне в предводител на Мъртвата армия.

Останалите гости

Актрисата Анджела Сарафян ще обсъжда пред почитатели в собствен панел работата си в номинирания за „Еми“ сериал на НВО „Западен свят“, където си партнира с Антъни Хопкинс, Ед Харис и Танди Нютън. Участвала е още в „Имигрантът“ с Марион Котияр и Хоакин Финикс и „Параноя“ с Харисън Форд и Гари Олдман.

Анджела Сарафян в образа на Клементин Пенифедър от сериала „Западен свят“

Две нови лица, обявени съвсем наскоро, също ще имат собствен панел и почти час да говорят за „Викинги“, историческия сериал на „Хистори“. Сестрите Джорджия и Мод Хърст, съответно Торви и Хелга, щурмуват по викингски събитието в неделя, на 16 септември. Торви, съпруга на корабостроителя Флоки, беше убита в последния сезон на сериала от осиновеното си дете, а Хелга сериозно пострада в битката за Категат. Интересен факт е, че техен баща е сценаристът и режисьор на „Викинги“ Майкъл Хърст, така че сестрите може и да имат какво да разкажат за предстоящата втора част на сезон пети.

Наред с познатите ни от малкия екран лица, ще видим и някои от чуждестранните майстори на дигиталните изкуства като Йехуда Девир с нейните невероятно точни описания на семейния живот, Роб Денблейкър и неговото саркастично-иронично алтер его, запленено от качествения черен хумор и, разбира се, представители на дигиталните изкуства в родните среди. Стен Дамянов, създал киселия заек Спас (от фейсбук страницата „Просто Спас“) за пръв път ще излезе от рамките на социалните мрежи и ще представи комикс за героя си и приятелите му Тони Патето, Пешо Кърлежа и Гергана. Художник-илюстраторът Алекс Александров също ще покаже своето творчество.

„Комик кон“ в София се провежда по подобие на едноименното събитие в Сан Диего. То има дълга история и в четирите дни, в които се провежда, привлича около 130 хил. посетители от цял свят. Създаден е просто, за да се срещнат любителите на комикси, но с времето прераства в много повече и поглъща все повече аспекти от попкултурата. Голям брой от посетителите са привлечени от големите франчайзи като „Междузвездни войни“, други отиват, за да се превъплътят за малко в любим персонаж от комикс или филм или за да се включат в състезание по видеоигри.

„Анивенчър комик кон 2018“ ще се проведе на 15 и 16 септември в „Интер експо център“ със съдействието на „Америка за България“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90