POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Нощта на Възкресението край „Александър Невски“ (снимки)

Патриарх Неофит води Великденската литургия. Снимки: Емил Георгиев - Нощта на Възкресението край „Александър Невски“ (снимки)

Патриарх Неофит води Великденската литургия. Снимки: Емил Георгиев

Тих пролетен дъжд се изля над София в минутите преди Великден. Кротко – като изключим проблемите с озвучаването на патриарха – бе обявено Възкресението на Божия син на площад „Александър Невски“. Нямаше религиозни екстраваганци във вид на фойерверки, нито разточителство – ако не броим бляскавите одежди на владиците и целия в бяло и златно Неофит. Нямаше навалица и от миряни, отправили се към изходите на града дни преди празника. Спасителят се върна от мъртвите, посрещнат без видим възторг от отците в катедралата. Пламъкът бе в лицата, обикалящи около църквата, в ръцете на вярващите, понесли огънче от Благодатния огън, и в звъна на камбаните на храм-паметника „Александър Невски“.

Кадри от нощта на Възкресението:

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90