Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Нотр Дам“ – какво изгоря и какво оцеля (видео)

Равносметката от френската „национална трагедия“

Поглед към унищожения интериор в катедралата „Нотр Дам“ в Париж. Снимка: ЕПА/БГНЕС - „Нотр Дам“ – какво изгоря и какво оцеля (видео)

Поглед към унищожения интериор в катедралата „Нотр Дам“ в Париж. Снимка: ЕПА/БГНЕС

В късния следобед на 15 април, първия ден от Страстната седмица за католиците, катедралата „Нотр Дам“ в Париж лумна като факла. Хиляди парижани и туристи се стълпиха около горящия храм, плакаха за „сърцето на Франция“, определяйки инцидента като „национална трагедия“. След осемчасовите усилия на огнеборците, равносметката е следната: две трети от покрива на катедралата е унищожен, една от кулите се срути, а възстановяването на културния паметник може да отнеме десетилетия. И все пак има положителна новина – основната конструкция е запазена, и макар да са сериозни, щетите по интериора не са непоправими.

В емоционално изявление френският президент Еманюел Макрон обеща „Нотр Дам“ да бъде напълно възстановена. Архитектът, отговарящ за готическата катедрала в Кьолн обаче твърди, че ремонтът ще отнеме десетилетия. Става дума за основна реконструкция – вътрешният министър потвърди, че са открити слаби места в конструкцията на сградата, които задължително се нуждаят от подсилване.

Още сутринта след пожара започнаха да постъпват дарения за реновацията на храма – Франсоа-Анри Пино обеща, че той и семейството му ще дарят 100 млн. евро. Задно с тези пари, общата сума на даренията за катедралата надхвърля 600 млн. евро в първите часове на 16 април, като към тях предстои да бъдат добавени 86,3 млн., дарени от френската компания за петролни продукти „Тотал“.

Какво оцеля в пожара

Непокътнат от огъня остава органът на католическия храм, един от най-големите в света. Шестнадесет бронзови статуи от 1860 г. не са били засегнати – фигури на четиримата евангелисти и дванадесетте апостоли. Те са били изнесени от катедралата за реставрация три дни преди пожара. Големите картини от интериора на сградата са повърхностно засегнати от саждите, но общо взето са запазени, съобщи министърът на културата Франк Ристер. Произведенията ще бъдат преместени в Лувъра в петък за временно съхранение, докато постоянният им дом не бъде напълно възстановен.

Полицията се придържа към хипотезата, че случаят се разглежда като инцидент. Междувременно текат разпити на работниците, наети за ремонта на храма, за да се установи причината за възникването на унищожителния пожар.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90