Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

„Нотр Дам“ – какво изгоря и какво оцеля (видео)

Равносметката от френската „национална трагедия“

Поглед към унищожения интериор в катедралата „Нотр Дам“ в Париж. Снимка: ЕПА/БГНЕС - „Нотр Дам“ – какво изгоря и какво оцеля (видео)

Поглед към унищожения интериор в катедралата „Нотр Дам“ в Париж. Снимка: ЕПА/БГНЕС

В късния следобед на 15 април, първия ден от Страстната седмица за католиците, катедралата „Нотр Дам“ в Париж лумна като факла. Хиляди парижани и туристи се стълпиха около горящия храм, плакаха за „сърцето на Франция“, определяйки инцидента като „национална трагедия“. След осемчасовите усилия на огнеборците, равносметката е следната: две трети от покрива на катедралата е унищожен, една от кулите се срути, а възстановяването на културния паметник може да отнеме десетилетия. И все пак има положителна новина – основната конструкция е запазена, и макар да са сериозни, щетите по интериора не са непоправими.

В емоционално изявление френският президент Еманюел Макрон обеща „Нотр Дам“ да бъде напълно възстановена. Архитектът, отговарящ за готическата катедрала в Кьолн обаче твърди, че ремонтът ще отнеме десетилетия. Става дума за основна реконструкция – вътрешният министър потвърди, че са открити слаби места в конструкцията на сградата, които задължително се нуждаят от подсилване.

Още сутринта след пожара започнаха да постъпват дарения за реновацията на храма – Франсоа-Анри Пино обеща, че той и семейството му ще дарят 100 млн. евро. Задно с тези пари, общата сума на даренията за катедралата надхвърля 600 млн. евро в първите часове на 16 април, като към тях предстои да бъдат добавени 86,3 млн., дарени от френската компания за петролни продукти „Тотал“.

Какво оцеля в пожара

Америка за България

Непокътнат от огъня остава органът на католическия храм, един от най-големите в света. Шестнадесет бронзови статуи от 1860 г. не са били засегнати – фигури на четиримата евангелисти и дванадесетте апостоли. Те са били изнесени от катедралата за реставрация три дни преди пожара. Големите картини от интериора на сградата са повърхностно засегнати от саждите, но общо взето са запазени, съобщи министърът на културата Франк Ристер. Произведенията ще бъдат преместени в Лувъра в петък за временно съхранение, докато постоянният им дом не бъде напълно възстановен.

Полицията се придържа към хипотезата, че случаят се разглежда като инцидент. Междувременно текат разпити на работниците, наети за ремонта на храма, за да се установи причината за възникването на унищожителния пожар.

Colibri april 2017

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg