Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

„Нотр Дам“ ще има нов, по-модерен покрив с шпил, реши френският парламент

Президентът Макрон планира да възстанови катедралата за 5 г., за да е готова за летните олимпийски игри в Париж

Визуализация с възстановка на покрива и шпила на „Нотр Дам“ - „Нотр Дам“ ще има нов, по-модерен покрив с шпил, реши френският парламент

Визуализация с възстановка на покрива и шпила на „Нотр Дам“

Президентът Емануел Макрон успя да наложи законопроекта за възстановяването на катедралата „Нотр Дам“, въпреки спорната идея рухналият шпил да бъде заменен с „по-модерен” дизайн, съобщава „Дойче Веле”.

Парламентът на Франция гласува във вторник закона за възстановяване на повредения покрив на катедралата, след като пожар унищожи част от него ѝ през април тази година. Проблем за някои от депутатите е било решението за изграждането на нов шпил. Разрушеният е проектиран от реставратора от XIX век Йожен Виолет ле Дюк, след като средновековният е бил разрушен през XVIII век.

Гласуването във вторник бе трудно решение, тъй като политиците от месеци спорят по подробностите на проекта за възстановяване.

Френският президент Емануел Макрон и неговата центристка партия „Напред!” подкрепиха изграждането на модерен шпил, за да направят „съвременна архитектурна декларация”. Политическите му опоненти обаче предпочитаха точното копие и в резултат на това контролираният от опозицията Сенат (горната камара на парламента) отхвърли закона.

Америка за България

Националното събрание, долната камара на страната, контролирана от „Напред!”, отмени решението на Сената и в крайна сметка прие законопроекта. В окончателния текст не е указана директно архитектурната форма на реконструкцията, а дизайнът на кулата остава неопределен.

„Целта е да осигурим на „Нотр Дам“ реставрация, съответстваща на мястото, което тази катедрала има в сърцата на френския народ и в целия свят”, каза министърът на културата Франк Ристер.

В обществено допитване, проведено през април, повечето респонденти бяха на мнение, че след ремонта катедралата трябва да бъде такава, каквато е била преди пожара.

Петгодишният закон

Colibri april 2017

Според одобрения законопроект за възстановяването на катедралата ще отидат 850 млн. евро от даренията, които корпоративни и частни дарители са направили след пожара.

Макрон настоява възстановителните работи да приключат в рамките на пет години. Но този график е определен от експертите като твърде амбициозен. Политическите опоненти на президента обвиняват Макрон, че бърза, защото иска реконструкцията да бъде завършена за лятната Олимпиада през 2024 г., на които Париж ще бъде домакин.

Междувременно от Парижката прокуратура, която разследва причините за пожара, са заявили, че може да е пламнал или от неизгасена цигара, или от повреда в електрическата инсталация.

Всичко по темата ПОЖАРЪТ В „НОТР ДАМ“

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg