Този текст е публикуван преди повече от 2 години

„Нотр Дам“ ще има нов, по-модерен покрив с шпил, реши френският парламент

Президентът Макрон планира да възстанови катедралата за 5 г., за да е готова за летните олимпийски игри в Париж

Визуализация с възстановка на покрива и шпила на „Нотр Дам“ - „Нотр Дам“ ще има нов, по-модерен покрив с шпил, реши френският парламент

Визуализация с възстановка на покрива и шпила на „Нотр Дам“

Президентът Емануел Макрон успя да наложи законопроекта за възстановяването на катедралата „Нотр Дам“, въпреки спорната идея рухналият шпил да бъде заменен с „по-модерен” дизайн, съобщава „Дойче Веле”.

Парламентът на Франция гласува във вторник закона за възстановяване на повредения покрив на катедралата, след като пожар унищожи част от него ѝ през април тази година. Проблем за някои от депутатите е било решението за изграждането на нов шпил. Разрушеният е проектиран от реставратора от XIX век Йожен Виолет ле Дюк, след като средновековният е бил разрушен през XVIII век.

Гласуването във вторник бе трудно решение, тъй като политиците от месеци спорят по подробностите на проекта за възстановяване.

Френският президент Емануел Макрон и неговата центристка партия „Напред!” подкрепиха изграждането на модерен шпил, за да направят „съвременна архитектурна декларация”. Политическите му опоненти обаче предпочитаха точното копие и в резултат на това контролираният от опозицията Сенат (горната камара на парламента) отхвърли закона.

Националното събрание, долната камара на страната, контролирана от „Напред!”, отмени решението на Сената и в крайна сметка прие законопроекта. В окончателния текст не е указана директно архитектурната форма на реконструкцията, а дизайнът на кулата остава неопределен.

„Целта е да осигурим на „Нотр Дам“ реставрация, съответстваща на мястото, което тази катедрала има в сърцата на френския народ и в целия свят”, каза министърът на културата Франк Ристер.

В обществено допитване, проведено през април, повечето респонденти бяха на мнение, че след ремонта катедралата трябва да бъде такава, каквато е била преди пожара.

Петгодишният закон

Според одобрения законопроект за възстановяването на катедралата ще отидат 850 млн. евро от даренията, които корпоративни и частни дарители са направили след пожара.

Макрон настоява възстановителните работи да приключат в рамките на пет години. Но този график е определен от експертите като твърде амбициозен. Политическите опоненти на президента обвиняват Макрон, че бърза, защото иска реконструкцията да бъде завършена за лятната Олимпиада през 2024 г., на които Париж ще бъде домакин.

Междувременно от Парижката прокуратура, която разследва причините за пожара, са заявили, че може да е пламнал или от неизгасена цигара, или от повреда в електрическата инсталация.

Всичко по темата ПОЖАРЪТ В „НОТР ДАМ“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах