Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

„Нотр Дам“ ще има нов, по-модерен покрив с шпил, реши френският парламент

Президентът Макрон планира да възстанови катедралата за 5 г., за да е готова за летните олимпийски игри в Париж

Визуализация с възстановка на покрива и шпила на „Нотр Дам“ - „Нотр Дам“ ще има нов, по-модерен покрив с шпил, реши френският парламент

Визуализация с възстановка на покрива и шпила на „Нотр Дам“

Президентът Емануел Макрон успя да наложи законопроекта за възстановяването на катедралата „Нотр Дам“, въпреки спорната идея рухналият шпил да бъде заменен с „по-модерен” дизайн, съобщава „Дойче Веле”.

Парламентът на Франция гласува във вторник закона за възстановяване на повредения покрив на катедралата, след като пожар унищожи част от него ѝ през април тази година. Проблем за някои от депутатите е било решението за изграждането на нов шпил. Разрушеният е проектиран от реставратора от XIX век Йожен Виолет ле Дюк, след като средновековният е бил разрушен през XVIII век.

Гласуването във вторник бе трудно решение, тъй като политиците от месеци спорят по подробностите на проекта за възстановяване.

Френският президент Емануел Макрон и неговата центристка партия „Напред!” подкрепиха изграждането на модерен шпил, за да направят „съвременна архитектурна декларация”. Политическите му опоненти обаче предпочитаха точното копие и в резултат на това контролираният от опозицията Сенат (горната камара на парламента) отхвърли закона.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Националното събрание, долната камара на страната, контролирана от „Напред!”, отмени решението на Сената и в крайна сметка прие законопроекта. В окончателния текст не е указана директно архитектурната форма на реконструкцията, а дизайнът на кулата остава неопределен.

„Целта е да осигурим на „Нотр Дам“ реставрация, съответстваща на мястото, което тази катедрала има в сърцата на френския народ и в целия свят”, каза министърът на културата Франк Ристер.

В обществено допитване, проведено през април, повечето респонденти бяха на мнение, че след ремонта катедралата трябва да бъде такава, каквато е била преди пожара.

Петгодишният закон

Според одобрения законопроект за възстановяването на катедралата ще отидат 850 млн. евро от даренията, които корпоративни и частни дарители са направили след пожара.

Макрон настоява възстановителните работи да приключат в рамките на пет години. Но този график е определен от експертите като твърде амбициозен. Политическите опоненти на президента обвиняват Макрон, че бърза, защото иска реконструкцията да бъде завършена за лятната Олимпиада през 2024 г., на които Париж ще бъде домакин.

Междувременно от Парижката прокуратура, която разследва причините за пожара, са заявили, че може да е пламнал или от неизгасена цигара, или от повреда в електрическата инсталация.

Всичко по темата ПОЖАРЪТ В „НОТР ДАМ“

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3