Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

„Нотр Дам“ в Париж гори (снимки, видео)

Пожарът лумва дни преди католическия Великден

Снимка: ЕПА/БГНЕС - „Нотр Дам“ в Париж гори (снимки, видео)

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пламъци се издигат от катедралата „Нотр Дам“ в Париж, предават световните медии. Огънят е унищожил част от покрива на средновековния храм, завършен през 1345 г. и преживял Френската революция. Пожарникари се борят с пламъците, пушеците се издигат толкова високо, че могат да бъдат видени от целия град. 

Пожарът лумва дни преди католическия Великден, в първия ден от Страстната седмица.

По данни на вестник „Монд“, огънят е тръгнал от таванско помещение на сградата и се е разпрострял върху покрива ѝ. Говорител на пожарната твърди, че първият сигнал е получен при тях в 18, 50 ч. местно време и районът незабавно е бил евакуиран. Част от огнеборците са на лодки в Сена и за потушаване на пожара използват вода от реката.

Пред френската телевизия „Франс 2“ говорител на полицията заявява, че разглеждат случая като инцидент.

Америка за България

Няма данни за жертви.

Предполага се, че искрата е тръгнала, вследствие на реставрационни дейности (на стойност 6 млн. евро), извършващи се по покрива на катедралата. Частично обновление последно е извършено през 1965 г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Храмът, чието име в превод от френски означава „Нашата дама“, е издигнат на остров Сите на Сена върху руините на античен храм. Отнема около 300 години, за да добие съвременния си облик. Един от символите на Франция, сградата е един от най-изящните образци на френската готическа архитектура. Днес годишно е посещаван от 12 млн. души.

Малко след 21 ч. се срути емблематичната 90-метрова кула-стрела, добавена към сградата през XIX в. Голямата камбана в южната кула бие само на тържествени случаи – тонът на звука ѝ е фа диез. Останалите камбани са били свалени и разтопени по време на Френската революция.

Colibri april 2017

Най-мащабната реставрация на църквата е през XIX в., вдъхновена от романа на Виктор Юго „Парижката Света Богородица“. Преди това храмът бил толкова порутен, че е бил предвиден за събаряне. В тази катедрала през втората половина на XVI век се венчават Маргьорит дьо Валоа и Анри Наварски, който по време на церемонията стои навън; тук се е състояла коронацията на император Наполеон Бонапарт през 1804-а и интериорът е бил толкова съсипан, че се наложило да го скрият зад огромни гоблени и драперии; в този храм е извършено опелото на генерал Шарл дьо Гол през 1970 г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Мислите ми са с всички католици и французи. Като всички мои сънародници, страдам, виждайки как тази част от нас гори“, написа президентът Еманюел Макрон в Туитър.

Преди минута „Ройтерс“ цитира свидетел, който наблюдава пожара от петия етаж на съседна сграда и твърди, че вече не вижда надежда за храма. Таванът му е напълно унищожен.

„Следващите час и половина са решаващи за овладяването на огъня“, казват от пожарната.

Парижани стоят смълчани пред гледката на горящата сграда, мнозина споделят, че това е „национална трагедия“.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Към 23 ч. българско време френският заместник-министър на вътрешните работи и пожарната се обединяват около твърдението, че на този етап не е сигурно какво може да се направи за сградата. Допускат, че огънят няма да може да бъде овладян и църквата може би няма да бъде спасена.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Към полунощ българско време около 400 огнеборци гасят пожара. От противопожарната служба твърдят, че основаната конструкция на църквата е запазена.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg