Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

„Нотр Дам“ в Париж гори (снимки, видео)

Пожарът лумва дни преди католическия Великден

Снимка: ЕПА/БГНЕС - „Нотр Дам“ в Париж гори (снимки, видео)

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пламъци се издигат от катедралата „Нотр Дам“ в Париж, предават световните медии. Огънят е унищожил част от покрива на средновековния храм, завършен през 1345 г. и преживял Френската революция. Пожарникари се борят с пламъците, пушеците се издигат толкова високо, че могат да бъдат видени от целия град. 

Пожарът лумва дни преди католическия Великден, в първия ден от Страстната седмица.

По данни на вестник „Монд“, огънят е тръгнал от таванско помещение на сградата и се е разпрострял върху покрива ѝ. Говорител на пожарната твърди, че първият сигнал е получен при тях в 18, 50 ч. местно време и районът незабавно е бил евакуиран. Част от огнеборците са на лодки в Сена и за потушаване на пожара използват вода от реката.

Пред френската телевизия „Франс 2“ говорител на полицията заявява, че разглеждат случая като инцидент.

Няма данни за жертви.

Предполага се, че искрата е тръгнала, вследствие на реставрационни дейности (на стойност 6 млн. евро), извършващи се по покрива на катедралата. Частично обновление последно е извършено през 1965 г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Храмът, чието име в превод от френски означава „Нашата дама“, е издигнат на остров Сите на Сена върху руините на античен храм. Отнема около 300 години, за да добие съвременния си облик. Един от символите на Франция, сградата е един от най-изящните образци на френската готическа архитектура. Днес годишно е посещаван от 12 млн. души.

Малко след 21 ч. се срути емблематичната 90-метрова кула-стрела, добавена към сградата през XIX в. Голямата камбана в южната кула бие само на тържествени случаи – тонът на звука ѝ е фа диез. Останалите камбани са били свалени и разтопени по време на Френската революция.

Най-мащабната реставрация на църквата е през XIX в., вдъхновена от романа на Виктор Юго „Парижката Света Богородица“. Преди това храмът бил толкова порутен, че е бил предвиден за събаряне. В тази катедрала през втората половина на XVI век се венчават Маргьорит дьо Валоа и Анри Наварски, който по време на церемонията стои навън; тук се е състояла коронацията на император Наполеон Бонапарт през 1804-а и интериорът е бил толкова съсипан, че се наложило да го скрият зад огромни гоблени и драперии; в този храм е извършено опелото на генерал Шарл дьо Гол през 1970 г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Мислите ми са с всички католици и французи. Като всички мои сънародници, страдам, виждайки как тази част от нас гори“, написа президентът Еманюел Макрон в Туитър.

Преди минута „Ройтерс“ цитира свидетел, който наблюдава пожара от петия етаж на съседна сграда и твърди, че вече не вижда надежда за храма. Таванът му е напълно унищожен.

„Следващите час и половина са решаващи за овладяването на огъня“, казват от пожарната.

Парижани стоят смълчани пред гледката на горящата сграда, мнозина споделят, че това е „национална трагедия“.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Към 23 ч. българско време френският заместник-министър на вътрешните работи и пожарната се обединяват около твърдението, че на този етап не е сигурно какво може да се направи за сградата. Допускат, че огънят няма да може да бъде овладян и църквата може би няма да бъде спасена.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Към полунощ българско време около 400 огнеборци гасят пожара. От противопожарната служба твърдят, че основаната конструкция на църквата е запазена.