СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Нов антисемитски скандал в Холивуд! Джон Войт към Пенелопе Крус: Засрами се!

Десетки испански филмови звезди защитиха палестинците в Газа

Вие сте имали възможност да станете известни и да получите огромни печалби, защото сте в една демократична страна: Aмерика. Мислите ли, че щяхте да сте в състояние да постигне това в Иран, Сирия, Ливан...?, пита Джон Войт Пенелопе Крус и Хавиер Бардем в открито писмо. - Нов антисемитски скандал в Холивуд! Джон Войт към Пенелопе Крус: Засрами се!

Вие сте имали възможност да станете известни и да получите огромни печалби, защото сте в една демократична страна: Aмерика. Мислите ли, че щяхте да сте в състояние да постигне това в Иран, Сирия, Ливан...?, пита Джон Войт Пенелопе Крус и Хавиер Бардем в открито писмо.

Холивуд отново пламна в обвинения в антисемитизъм. След скандалните атаки срещу евреите на Мел Гибсън и Гари Олдман, завършили с покаяние, сега на мушка са Пенелопе Крус, Хавиер Бардем и Педро Алмодовар.

Десетки испански филмови звезди, режисьори, музиканти и писатели се обявиха в защита на палестинците във военния конфликт с Израел в Газа. В отворено писмо, публикувано в европейската преса, испанските артисти описват действията на Израел като „геноцид“ и призовават Европейския съюз да „осъди бомбардировките по суша, море и въздух срещу палестинското цивилно население в ивицата Газа“. Испанските кинаджии настояват за прекратяване на огъня от страна на израелската армия и призовават Израел да вдигне блокадата от ивицата Газа.

В писмото се казва още: „Газа преживява истински ужас, обсадена и атакувана по суша, море и въздух. Домовете на палестинците са унищожени, те нямат вода, електричество, достъп до болници и училища, а международната общност нехае…“

Писмото им не остана без отговор. Но от Холивуд. Актьорът Джон Войт също излезе с открито писмо, в което призова Крус и съпругът й Хавиер Бардем да се засрамят.

„Моето име е Джон Войт и аз съм повече от ядосан, аз съм с разбито сърце заради това, че хора като Пенелопе Крус и Хавиер Бардем може да подбуждат целия свят в антисемитизъм и не си дават сметка за щетите, които причиняват.

Те очевидно отричат историята на раждането на Израел. През 1948 г. на еврейския народ ООН предложи част от територията, първоначално предвидена за тях през 1921 г., а на арабските палестинци е била предложена другата половина. Арабите отхвърлиха предложението, а евреите го приеха, само за да бъдат нападнати от пет съседни арабски държави. Но израелците спечелиха. Арабите опитаха отново през 1967 г. и после през 1973 г. в коварна атака навръх най-светия еврейски празник. Всеки път евреите надделяваха, но не и без тежки жертви. И когато Израел не влизаше в големите войни, това беше, за да се защитава срещу терористични атаки.

И все пак Израел винаги е работил за мирните отношения с арабските си съседи. Той доброволно върна Синайския полуостров на Египет в замяна на мир и даде на палестинците цялата Газа като жест на помирение. Каква беше реакцията? Палестинците избраха терористична организация Хамас, която веднага започна да обстрелва Израел с ракети.

След дългогодишни опити за установяване на мир, Израел бе многократно атакуван от враговете си, стотици цивилни бяха взривявани от атентатори-камикадзе, убивани докато спят, клани на парчета. Накрая търпението свърши и започна отмъщението.

А моите колеги агитират срещу единствената демократична държава в този регион и пишат отровни писма срещу нея…

Вие сте забравили как започна тази война. Нима Хамас не отвлече и не уби трима тийнейджъри и не празнува след тяхното убийство? Каква пародия на правосъдие!

Аз моля всички мои колеги, които подписаха писмо с отрова срещу Израел, да преразгледат своите мотиви. Но можете ли да върнете обратно думите, които разпалиха в момента отново огъня на антисемитизма, който върлува из целия свят?

Имали сте възможност да станете известни и да получите огромни печалби, защото сте в една демократична страна: Aмерика. Мислите ли, че щяхте да сте в състояние да постигне това в Иран, Сирия, Ливан…? Вие имате огромна отговорност да използвате вашата известност за добро. Вместо това клеветите единствената демократична страна  в Близкия изток: Израел.

Засрамете се! Трябва да поискате прошка от хората, страдащи в Израел!“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС