POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Нов български „Декамерон“ излезе онлайн

Сайт с разкази на едни от най-добрите български писатели със свободен достъп

Джон Уилям Уотърхаус, „История от „Декамерон“, 1916 г. Илюстрация: Уикипедия - Нов български „Декамерон“ излезе онлайн

Джон Уилям Уотърхаус, „История от „Декамерон“, 1916 г. Илюстрация: Уикипедия

Разкази на 30 от най-добрите български писатели са събрани в онлайн сборник от Сдружение за градски читални и Александър Шпатов. Изданието разполага със собствен сайт, наречен „Декамерон 2020“.

Георги Господинов, Здравка Евтимова, Людмил Станев, Алек Попов, Александър Шпатов, Емануил А. Видински, Емил Андреев, Мирела Иванова, Ангел Иванов, Захари Карабашлиев, Мирослав Пенков, Ангел Игов, Михаил Вешим, Васил Георгиев, Иван Димитров, Николай Грозни, Георги Бърдаров, Иванка Могилска, Оля Стоянова, Иво Иванов, Палми Ранчев, Георги Томов, Йорданка Белева, Петър Делчев, Деян Енев, Калин Терзийски, Радослав Парушев, Елена Алексиева, Кристин Димитрова и Соня Тодорова са предоставили свои разкази за свободно четене онлайн във времето, когато всички библиотеки са затворени заради извънредното положение.
Инициативата напомня създаването на „Декамерон“ на Бокачо, затова е наречена по този начин. Според инициаторите ѝ „още от времето на Бокачо литературата, и по-конкретно разказите, са прибежище в дни на изпитания”.

От днес, 13 април, месец след началото на извънредното положение, и месец преди края му, може да четете близо 100 разказа и да продължавате да се наслаждавате на таланта, уменията и историите на едни от най-добрите български разказвачи и в бъдеще. Разказите могат да бъдат четени онлайн или да се изтеглят за четене в електронна книга.

Директорът на литературен клуб „Перото“ Светлозар Желев обещава да потърси варианти българският „Декамерон“ да бъде преведен на английски и други езици.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg