Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Нов български сериал търси Пътя на честта

Тръгва наесен по Нова телевизия

Актрисата Силвия Петкова е във водещата женска роля в новия сериал. Снимка: „Глобал филмс“ - Нов български сериал търси Пътя на честта

Актрисата Силвия Петкова е във водещата женска роля в новия сериал. Снимка: „Глобал филмс“

Честта, за която напоследък все по-често говорим само в литературен контекст, е основната мотивираща сила за действията на героите в нов български сериал, който ще тръгне наесен в ефира на Нова телевизия. Вдъхновен от истински събития, „Пътят на честта“ започва от историята на едно младо семейство от Царево, което живее щастливо, докато съпругът не е открит мъртъв в горския пущинак на Странджа планина. За да спаси детето си, майката се налага да премине през големи изпитания.

„Филмът е за това как в екстремни ситуации намираме у себе си сили, каквито не сме и подозирали, че притежаваме“, обясни пред „Здравей, България“ по Нова продуцентът на сериала Магърдич Халваджиян.

Драма с криминални елементи, „Пътят на честта“ е създадена от сценаристките Милена Фучеджиева и Елена Иванова. В центъра на сюжета са майката и малкият ѝ син, за които пътят от Царево до София е пътят на оцеляването, в който минало и настояще са в постоянна борба за надмощие, а основен проблем в съвременното общество е липсата на ценности и вяра в доброто. Сред основните теми в сериала е и миграцията от малкия към големия град, както и метаморфозата на организираната престъпност от 90-те години в „чист бизнес“.

Кадър от „Пътят на честта“. Снимка: „Глобал филмс“

Ролите на майката и сина ѝ са поверени на Силвия Петкова („Лов на дребни хищници“) и 9-годишния Александър Спиров, за когото това е първо участие пред камерата. Ивайло Захариев („Под прикритие“) е млад бизнесмен, който се опитва да играе по правилата. Веселин Плачков, когото публиката познава от „Дякон Левски“, ще се появи „в съвършено различно амплоа“, гласи официалният пресрилийз – вероятно в отрицателна роля. В ролите зрителите ще видят още актьорите Симеон Лютаков („Седем часа разлика“), Галя Александрова, Любомир Петкашев, Благовест Благоев, Марияна Миланова, София Маринкова, Гергана Данданова и др.

Снимките текат на две локации – в София и Царево. Режисьори на продукцията са Виктор Божинов, Димитър Коцев-Шошо, Александър Косев и Зоран Петровски.

Режисьорът Виктор Божинов на снимачната площадка на „Пътят на честта“. Снимка: „Глобал филмс“

„Смятам, че сериалът ще помогне на много зрители да намерят пътя, особено на младите, защото да отстояваш честта си, да отстояваш принципите си, всъщност е едно от най-важните неща в живота. Много ми се иска чрез филма да покажем, че тези неща все още са живи, че те съществуват и че си струва човек да се бори за тях“, каза Магърдич Халваджиян пред Нова.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах