Нов блик на въображението на Франк Гери: Светеща кула в града на Ван Гог

Откриват „Светлината на Арл” на 26 юни

Кулата, проектирана от Франк Гери. Снимка: Luma Arles/Фейсбук - Нов блик на въображението на Франк Гери: Светеща кула в града на Ван Гог

Кулата, проектирана от Франк Гери. Снимка: Luma Arles/Фейсбук

Кула, облицована с 11 хиляди панела от неръждавееща стомана, ще бъде открита в Арл, Южна Франция, съобщиха от организацията „Luma Foundation”. Проектирана е от знаменития архитект Франк Гери. Кулата Luma Arles (от лат. „Светлината на Арл”) ще бъде център на новосъздадения културен комплекс в града, прочут с Ван Гог, на площ от близо 11 хектара.

Арт центърът е основан от наследницата на швейцарска фармацевтична фамилия и колекционер на съвременно изкуство Мая Хофман. За създаването на комплекса са вложени около 100 млн. евро.

Кулата на Гери очаква официалното си откриване на 26 юни, ако ковид ограниченията го позволят. В зданието ще има изложбени зали, както и пространства за специални проекти.

„Искахме зданието да отпраща към наследството на този град, като подсеща за „Звездна нощ” на Ван Гог – казва в изявление Франк Гери. – Централният обем на кулата напомня разположения в Арл римски амфитеатър.”

Културният център включва четири реставрирани индустриални сгради – бивши заводи и железопътно депо. След реконструкцията те служат като пространство за инсталации и за художествени резиденции. От 2008 г. насам тези пространства се използват от художници. Всички постройки са обединени от специално проектиран парк.

Винсент ван Гог попада в Арл на път за Марсилия, но очарованието на южняшкото градче го задържа. Остава там за кратко, но създадените в Арл картини и до днес се смятат за апогея в неговото творчество.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах