СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Нов блик на въображението на Франк Гери: Светеща кула в града на Ван Гог

Откриват „Светлината на Арл” на 26 юни

Кулата, проектирана от Франк Гери. Снимка: Luma Arles/Фейсбук - Нов блик на въображението на Франк Гери: Светеща кула в града на Ван Гог

Кулата, проектирана от Франк Гери. Снимка: Luma Arles/Фейсбук

Кула, облицована с 11 хиляди панела от неръждавееща стомана, ще бъде открита в Арл, Южна Франция, съобщиха от организацията „Luma Foundation”. Проектирана е от знаменития архитект Франк Гери. Кулата Luma Arles (от лат. „Светлината на Арл”) ще бъде център на новосъздадения културен комплекс в града, прочут с Ван Гог, на площ от близо 11 хектара.

Арт центърът е основан от наследницата на швейцарска фармацевтична фамилия и колекционер на съвременно изкуство Мая Хофман. За създаването на комплекса са вложени около 100 млн. евро.

Кулата на Гери очаква официалното си откриване на 26 юни, ако ковид ограниченията го позволят. В зданието ще има изложбени зали, както и пространства за специални проекти.

„Искахме зданието да отпраща към наследството на този град, като подсеща за „Звездна нощ” на Ван Гог – казва в изявление Франк Гери. – Централният обем на кулата напомня разположения в Арл римски амфитеатър.”

Културният център включва четири реставрирани индустриални сгради – бивши заводи и железопътно депо. След реконструкцията те служат като пространство за инсталации и за художествени резиденции. От 2008 г. насам тези пространства се използват от художници. Всички постройки са обединени от специално проектиран парк.

Винсент ван Гог попада в Арл на път за Марсилия, но очарованието на южняшкото градче го задържа. Остава там за кратко, но създадените в Арл картини и до днес се смятат за апогея в неговото творчество.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg