Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Нов документален сериал за обвиненията срещу Уди Алън

Четири епизода описват версията на Дилън Фароу, подкрепена от майка ѝ Миа Фароу (видео)

Миа Фароу подкрепя изцяло твърденията на дъщеря си Дилън. Снимка: НВО - Нов документален сериал за обвиненията срещу Уди Алън

Миа Фароу подкрепя изцяло твърденията на дъщеря си Дилън. Снимка: НВО

Обвиненията в сексуален тормоз на Дилън Фароу към Уди Алън, бившия съпруг на майка ѝ Миа, са темата на новия документален сериал на НВО „Алън срещу Фароу“ (Allen v. Farrow). Скандалът от години резонира в американското общество, Уди Алън многократно е отричал, а този сериал ще даде гласност на страната на Фароу. Премиерата е на 22 февруари в НВО Go. 

Дилън Фароу твърди, че Алън е блудствал с нея през 1992 г., когато е била дете. Тази история става публична, когато самата Дилън я написва през 2014-а в своя блог. Преди това обвиненията също бяха известни (без да влизат в съда), но се смятаха за поредната чудатост на режисьора, особено след женитбата му за Сун-и Превин, осиновената дъщеря на бившата му съпруга.

„Алън срещу Фароу“ излага в четири епизода проблема от гледната точка на Дилън Фароу. Проведени са интервюта с майка ѝ, няколко от братята и сестрите ѝ, потърсени са за коментар семейни приятели. Мнението на Алън е отразено само с аудиозаписи на части от мемоара му „Apropos of Nothing“, който излезе през 2020 г., подбрани така, че да не го представят в добра светлина, пише „Варайъти“.

Вижте още: АВТОБИОГРАФИЯТА НА УДИ АЛЪН ИЗЛИЗА НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК

Режисьори на продукцията са Кърби Дик и Ейми Зиъринг, които и преди са работили по чувствителни за обществото теми, последно през 2020 г. с филма „On the Record“ – за обвиненията в сексуално насилие срещу музикалния продуцент Ръсел Симънс.

Историята на Дилън вече е позната, но зрителите вероятно ще видят за пръв път дълбочината на разрива във взаимоотношенията между режисьора и бившата му съпруга Миа Фароу. Недоверието и антипатията между двамата стига дотам, че самата Миа заснема видеото, в което осиновената Дилън обвинява баща си, а при разговорите си и двамата родители използват записващи устройства.

Документалният сериал се изправя пред проблем, който съществува отдавна – Алън не крие своите странности от публиката – така обвиненията в поведение, което е криминално или дълбоко погрешно, са смятани за поредната особеност на твореца. Ако това е съзнателна стратегия, то тя е много ефективна, посочва „Варайъти“. Колкото до изявленията на актьори, с които режисьорът е работил и се застъпиха за него, в сериала те са определени като координиран опит на пиарите му да се предизвика съчувствието на зрителите.

„Алън срещу Фароу“ не е перфектната документална продукция, пише критикът Даниел Дадарио – разказът е едностранен и не се занимава с въпроси като разделянето на човека от творчеството му. Но това и не е главната му цел. Прави впечатление и липсата на интервюта с Моузес Фароу и Сун-и Превин, осиновените деца на Миа Фароу, които заемат страната на Уди Алън. Документалната продукция отбелязва позицията на Моузес, но нито той, нито Превин се появяват пред камерата.

Епизодите изтъкват филмовите успехи на Уди Алън в Америка, както и факта, че успехите му изглежда ще си останат само в миналото. Преди ерата #MeToo режисьорът всяка година представяше по един нов филм, но след историята с Дилън репутацията му пострада значително. „Амазон“, които трябваше да отговарят за разпространението на няколко негови нови продукции в Америка, отказаха да работят с него и да пуснат филма „Един дъждовен ден в Ню Йорк“. Миналата година проблем имаше и около публикуването на мемоарния му роман, който трябваше да излезе от „Ашет“, но новината бе посрещната със стачка на служителите на издателството. В крайна сметка книгата все пак бе публикувана, но не бе посрещната с голямо медийно внимание.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg