Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Нов експеримент в театъра: работете още по-евтино!

Смъкват субсидиите с 30%, само трима директори се противопоставят

Приносът на целия културен сектор в последните пет години е около 4% от брутния вътрешен продукт, а в него се влага едва 0,5%. - Нов експеримент в театъра: работете още по-евтино!

Приносът на целия културен сектор в последните пет години е около 4% от брутния вътрешен продукт, а в него се влага едва 0,5%.

След като преживя реформата, сега културата ще бъде подложена на нов експеримент – да работи още по-евтино. Министерството на културата притиска директорите на театрите да подпишат нов финансов план – с 30% по-нисък от миналата година, научи „Площад Славейков“. Само трима арт началници отказват да се подчинят на Министерството – Павел Васев (Народен театър), Владимир Люцканов (Младежки театър) и Маргарита Младенова (Сфумато). 

Голямото изнудване в културата се случва само три месеца, след като бяха вдигнати ставките в сценичните изкуства. През март Министерският съвет прие увеличение на субсидията, давана за продаден билет. В драматичните театри тя стана 13, 50 лв., в музикално-драматичните – 40 лв., във филхармонии и симфониети – 50 лв., в оперите – 60 лв. В националните културни институти ставката скочи още повече – в Народния театър стана 27 лв., в Софийската филхармония – 70 лв., в Софийска опера – 72 лв., в ансамбъл „Филип Кутев” – 53 лв., а в Оперетата – 61 лв.

Още тогава запознати предупредиха, че бюджетът за култура ще бъде изчерпан около юни, дори без повишението (виж в Още по темата). Но вместо да затегне колана, държавата противно на всякаква логика развърза кесията.

Сега в много от театрите изпитват затруднения да се разплатят, защото от Министерството на финансите не им превеждат парите за вече изиграни представления. Според Валентин Танев – зам.-председател на Съюза на артистите, положението ще става още по-тежко. Той разкри, че от планираните разходи за култура липсват около 10 млн. лв.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС