Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Нов филм с Бакалова на големия екран, друг – на малкия (видео)

По кината тръгва „Като за последно“ - в който младата актриса играе, докато е на кастинг за „Борат 2“. Онлайн и по телевизията - „Трансгресия“

Росен Пенчев и Мария Бакалова в кадър от „Трансгресия“ - Нов филм с Бакалова на големия екран, друг – на малкия (видео)

Росен Пенчев и Мария Бакалова в кадър от „Трансгресия“

„Трансгресия“, една от малкото актьорски изяви на Мария Бакалова у нас преди световния ѝ успех с „Борат 2“, ще тръгне в платформата на НВО Go. Българският филм (2018) ще бъде достъпен за абонатите на услугата от 6 май. Същата вечер от 21 ч. филмът ще тръгне и в програмата на телевизионния канал. 

Режисьорът Вал Тодоров снима драмата с участието на Бакалова, когато тя е все още е студентка по актьорско майсторство в НАТФИЗ. Това е филм за връзките – свободни и наложени, буквални и метафорични, словесни и музикални, истински и измислени, генетични, сексуални или мечтани.

Бакалова е в главната роля – 18-годишната Яна. Младата жена е гост в предаване, водено от Кака Лара (в ролята е самата Лара Златарева). Пред камерите момичето споделя за необичайната си връзка с възрастния рокер Стоил, която не среща одобрението на обществото заради разликата в годините помежду им. Разказът върви нелинейно, построен е на асоциативните връзки в спомените на Яна. В него има всичко: диви купони, абитуриентски бал, рожден ден, рокерски мотосъбор, огън край морето, тройка с най-добрата ѝ приятелка, споделени татуировки, спа хотел, дегустация на вино, пушене на трева и сексуална трансгресия. Очаквано, откровенията ѝ предизвикват консервативен отзвук и след предаването Яна и Стоил са погнати от ловна дружинка. Двамата се озовават в планинска хижа, където се случва развръзката на историята.

В актьорския състав са още Росен Пенчев, Йоанна-Изабелла Върбанова и Стефан Щерев.

„Трансгресия“ е показван на фестивалите „Златна роза 2018“, „София филм фест“ през същата година и на  „SoIndependent FF“ в Ню Йорк.

Междувременно тръгва и друг български филм с участието на Бакалова – „Като за последно“ (2020), комедия с режисьора Ивайло Пенчев. Филмът, заснет непосредствено преди началото на снимките на „Борат 2“, излиза по кината на 4 юни.

„Като за последно“ разказва за богат и известен писател на зряла възраст (Васил Банов), който предлага помощ на младо момиче, изпаднало в беда, по нетрадиционен начин – предлага ѝ да се оженят. Това поражда поредица от комично-драматични събития, абсурдни преживявания на морския бряг.

Участват още актьорите Филип Аврамов, Китодар Тодоров, Малин Кръстев, Герасим Георгиев – Геро, Стефан Денолюбов, Антон Радичев, Анастасия Ингилизова, Свежен Младенов, Любен Чаталов, Яна Маринова, Станимир Гъмов.

„Като за последно“ е показван на „София филм фест“ тази година, а преди това на „Златна роза 2020“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg