Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Нов филм за Клеопатра предизвика международен спор: Защо я избелвате?

Гал Гадот ще влезе в образа на египетската владетелка, но според някои „исторически коректният“ цвят на актрисата трябва да бъде по-тъмен

В Израел намират антисемитизъм в мотивите на част от критиките към филма, тъй като Гал Гадот е еврейка. На снимката: Гал Гадот в „Жената чудо“ - Нов филм за Клеопатра предизвика международен спор: Защо я избелвате?

В Израел намират антисемитизъм в мотивите на част от критиките към филма, тъй като Гал Гадот е еврейка. На снимката: Гал Гадот в „Жената чудо“

Предстоящ филм за Клеопатра предизвика разгорещени спорове още с обявяването си и преди началото на снимките. В ролята на древната царица ще влезе израелската актриса Гал Гадот, позната като Жената чудо от едноименния филм на DC. Потребители на социалните мрежи реагираха негативно на новината и обвиниха продукцията в т. нар. „избелване“ на египетската владетелка – според критиците ролята трябва да отиде при арабска или африканска актриса, отбелязва Би Би Си.

Клеопатра е наследница на Птолемеите, древногръцка династия владетели, последна представителка на рода на власт. Родена в Египет през 69 година пр. Хр., тя управлява царството на Нил по време на завладяването му от Рим.

Режисьор на продукцията е Пати Дженкинс, която работи с Гадот по „Жената чудо“. Източници твърдят, че актрисата сама е предложила проекта за филма, тя е част и от продуцентския екип.

Джеймс Хол, писател от Африка, твърди, че в образа на Клеопатра заслужава да влезе африканска актриса. Морган Джеркинс, американски писател, смята, че владетелката на Египет трябва да бъде въплътена от актриса с кожа „по-тъмна от кафява хартиена торба“, тъй като това ще бъде „исторически коректно“.

„Гал Гадот е чудесна актриса, но има цял набор от северноафрикански актриси, от които може да се  избира. Спрете да избелвате историята“, споделя друг потребител.

Някои изтъкват теорията, че Клеопатра има гръцки произход, а не африкански или арабски. Нейният лик и до днес остава загадка за съвременния човек. Представата ни за нея вероятно е изкривена от образа ѝ, пресъздаден от Елизабет Тейлър в едноименния филм от 1963 г., отбелязва Би Би Си.

Цветът на кожата ѝ днес е обект на множество теории, но десетките предположения как е изглеждала са „базирани на опасна серия дедукции от частични или очевидно недостоверни доказателства“, смята британската историчка Мери Биърд. Толкова малко се знае за нея, че най-коректно е Клеопатра да бъде наричана „царица без лице“.

В Израел пък намират антисемитизъм като мотив за част от критиките към филма. Сет Францман, журналист в „Йерусалим Поуст“, казва, че не бива евреите да бъдат лишавани от възможност да изобразяват роли на личности от Близкия изток, предвид, че това „са предимно хора от Средния изток, както с далечни, така и с по-близки корени“.

„Идеята, че актьорският състав трябва да изключва евреите, е срамна и показва липсата на образование на критиците“, твърди той.

От израелското посолство в Америка не взимат отношение към спора:

„Една икона ще играе друга! Въодушевени сме за този нов прочит на Клеопатра“, пишат в Туитър от институцията.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах