Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Нов конкурс за Бай Ганьо и Алеко на бул. „Витоша“

Проектът на Георги Чапкънов не получи одобрение от Министерството на културата

Проектът на Георги Чапкънов за паметник на Алеко и Бай Ганьо на бул. "Витоша". - Нов конкурс за Бай Ганьо и Алеко на бул. „Витоша“

Проектът на Георги Чапкънов за паметник на Алеко и Бай Ганьо на бул. "Витоша".

Бай Ганьо и Алеко на Георги Чапкънов няма да бъдат изваяни. Столична община анулира стария конкурс и обяви нов за скулптурна композиция с писателя и неговия герой, която да бъде поставена в пешеходната зона на централния столичен бул. „Витоша“.  

Проектът на Георги Чапкънов и архитект Станислав Константинов, наречен „Круша“, е обявен за невалиден, защото не получи задължителното по закон одобрение от Министерството на културата.

Предишният конкурс не мина без скандал. Отпадналият екип в състезанието, начело със скулптора Неделчо Костадинов, твърдеше, че няма никаква яснота около резултатите от конкурса и изпрати възражение до Столична община. Двамата с архитект Дянкова негодуваха срещу промяната на условията, посочени предварително от възложителя. Според заданието двете фигури трябваше да бъдат поставени в края на пешеходната зона на булеварда, в близост до подлеза за метрото. Чапкънов обаче промени мястото за паметника и го постави в средата на улицата.

В новия конкурс за първо място е предвидена награда от 2 хил. лева, за второ 1500 лева, за трето 1000 лева. Победителят ще изработи новата скулптурна композиция на Алеко и Бай Ганьо.

В сайта за обществени поръчки на софийското кметство е обявено, че очакват нови проекти за паметника, които могат да бъдат подавани до 8 май. Конкурсът ще бъде проведен, само ако кандидатстват поне три проекта, в противен случай състезанието ще бъде прекратено. В предишното състезание участващите екипи бяха два.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90