Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Нов конкурс за шеф на Филмовия център

Служебното правителство продължава с кампанията да търси титулярни директори на културни институти

През октомври 2015 г. Камен Балкански бе назначен за временно и.д. директор на НФЦ. Тогава той обяви, че не възнамерява да се застоява дълго в агенцията. - Нов конкурс за шеф на Филмовия център

През октомври 2015 г. Камен Балкански бе назначен за временно и.д. директор на НФЦ. Тогава той обяви, че не възнамерява да се застоява дълго в агенцията.

Служебният министър на културата Рашко Младенов продължава да обявява конкурси за директори на институти, които твърде дълго се оглавяват от временни или бетонирани по някаква причина ръководители (като Божидар Димитров в НИМ например). Следващият шеф, който се търси, е на Националния филмов център.

От октомври 2015 г. директор в агенцията временно е Камен Балкански. Когато той зае поста (сменяйки Павел Васев, отказал се сам от поста), се очакваше управлението му да трае броени седмици, докато има резултат от обявения от Министерството на културата конкурс. През февруари 2016-а обаче се оказа, че в него победител няма – никой от четиримата участници не бе събрал достатъчно точки.

Претендентите за ръководител на Изпълнителната агенция бяха Силвия-Борянка Бориславова Пунчева-Петкова, Александър Донев Ангелов, Владимир Гюров и Любомир Янакиев. С най-висок бал – 375 точки, бе класиран Александър Донев, който в миналото е оглавявал НФЦ. Необходими за избора обаче са не по-малко от 2/3 от максималния брой точки (630) по оценъчните карти – 420 точки.

Желаещите да участват в конкурса за директор на НФЦ трябва да подадат документите си до 27 март. Пълните изисквания за тях може да се видят на сайта на Министерството на културата.

До момента ведомството, служебно оглавявано от Рашко Младенов, е започнало търсенето на шефове на редица институти. Освен НИМ, управляван от Божидар Димитров вече 16 години поред, има конкурси за ръководители на Националния институт за недвижимо културно наследство, театъра в Благоевград, къщите-музеи на Панчо Владигеров и Борис Христов в София, музея „Шипка-Бузлуджа“ и Центъра за подводна археология в Созопол.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90