Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Нов концертен роял „Стейнуей“ получи Софийската филхармония

30 години след последната покупка на подобен инструмент, Министерството на културата купи роял от най-висок клас

Цената на новия роял е 274 хил. лв. Снимка: Софийска филхармония - Нов концертен роял „Стейнуей“ получи Софийската филхармония

Цената на новия роял е 274 хил. лв. Снимка: Софийска филхармония

Нов изключителен инструмент получи Софийската филхармония – концертен роял „Стейнуей“ от най-висок клас Гранд (D 274). Придобивката идва 30 години след покупка на подобен инструмент. Цената му е 274 хил. лв., платени от Министерството на културата.

Роялът – върхът на концертните Грандове, покрива изискванията и на най-големите пианисти, каквито все по-често канят от Филхармонията – Иво Погорелич, Марта Аргерич, Елена Башкирова, Елизабет Леонская, Паул Бадура-Скода, Евгений Кисин…

Пръв изпробва гласа на стейнуея директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров, който изсвири няколко кратки теми от вариациите на Александър Владигеров „Дилмано Дилберо“, „Рапсодия в синьо“ на Гершуин и Първи концерт за пиано на Чайковски.

Снимка: Софийска филхармония

„Нивото, което търсим в музиката и сред изпълнителите, най-накрая ще бъде защитено и от достоен инструмент за нашите солисти пианисти – каза Тодоров в изявление за медиите. – Когато искаме да сме сред най-добрите, това означава и да даваме най-добрите възможности за изпълнение. Новият инструмент на Софийската филхармония със сигурност ще бъде харесан от звездите, които ще гостуват през следващите сезони. Надявам се в близко бъдеще и музикантите от Софийската филхармония да получат инструментите, които заслужават.“

Найден Тодоров с ключето на рояла. Снимка: Софийска филхармония

Задачата да избере най-добрия инструмент в централата на „Steinway and Sons“ в Хамбург, Германия, получил виртуозният български пианист Евгений Божанов. Около една година минава след поръчката на нов роял във фабриките на компанията в Хамбург и Ню Йорк. А заради пандемията транспортирането на рояла до София, Зала „България“, се отложило с още няколко месеца.

Роялът е дълъг 274 см, широчината му е 157 см. Тежи около половин тон.

Новият инструмент ще дебютира пред публика на 6 юни с пръв изпълнител на него Людмил Ангелов, заедно със Софийската филхармония под диригентството на маестро Найден Тодоров ще изпълнят „Рапсодия в синьо“ на Гершуин.

Снимка: Софийска филхармония

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90