Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Нов летен театър за Операта вдигат в Панчарево

Софийската опера два месеца пее и танцува на открито край езерото (снимки)

Сцената на „Музи на водата“ в процес на строеж. Снимка: Площад Славейков - Нов летен театър за Операта вдигат в Панчарево

Сцената на „Музи на водата“ в процес на строеж. Снимка: Площад Славейков

Трескава подготовка кипи на езерото Панчарево, където след по-малко от три седмици започва един от най-атрактивните летни фестивали в района на София – „Музи на водата“, организиран от Софийската опера и балет. Възникнал по принуда заради Ковида през 2020-а, големият интерес към него го превърна в притегателно културно средище с естествения декор на езерото и Лозенската планина.

Около 800 души ще имат удоволствието между 9 юли и 19 септември да гледат спектаклите на Софийската опера, свързани с темата „вода“. Първото заглавие в афиша на фестивала е „Жената от езерото“ от Джоакино Росини по едноименната поема на Уолтър Скот. Режисьор е акад. Пламен Карталов.

„За нашата серия спектакли на открито търся хомогенен синхрон на заглавия с природни дадености – исторически забележителност, места, свързани с историята на нашата държава или чудеса на природата, например Белоградчишките скали – обясни пред „Площад Славейков“ директорът на Операта Пламен Карталов. – Езерото Панчарево е една друга тръпка, да я нарека, която ще претвори на сцената на нашия понтон опери с езерна тематика, водна, речна. Миналата година беше „Рейнско злато“ на Вагнер, сега е „Жената от езерото“ на Росини, догодина ще поставим „Летящият холандец“ на Вагнер, „Зорба гъркът“ също се развива на един остров, потопен във вода, също „Мамма миа“, „Лебедово езеро“.“

„Два месеца ще играем на тази сцена, за да наваксаме загубите от пандемията“, обясни акад. Пламен Карталов. Снимка: Площад Славейков

Потенциалът на начинанието край Панчарево е оценен високо от притежателя на парцела Георги Спасов, собственик на чартърната авиокомпания „Хели Ер“ и почитател на оперното изкуство. Затова за второто издание на фестивала той е купил нови трибуни от Италия, които вече са инсталирани. Спасов не скри цената на инвестицията –  130 хил. лв. Трибуните ще останат и след края на фестивала, така София получава нов летен театър. Местата има възможност да бъдат увеличени до 1200, колкото са в салона на Софийската опера.

„Всичко това е заслуга на един голям филантроп, Георги Спасов – каза акад. Карталов. – Той организира строителството. Вие помните, това беше една поляна, на която рибарите си оставяха лодките след риболов. Вдъхновен миналата година от фестивала, той каза: „Това ще го направим постоянен театър“. От нас иска единствено да правим спектакли. Два месеца ще играем на тази сцена, за да можем да наваксаме изгубеното по време на пандемията.“

Сцената е с 800 места. Снимка: Площад Славейков

Строежът на сцената и декорите вече е в напреднал стадий, спектаклите ще се играят върху заздравен понтон. За оркестъра е изграден покрит павилион до трибуната – „не искаме да рискуваме и една капка дъжд да падне върху инструментите и да спре спектакъла“, обясни Карталов.

Освен на Панчарево, това лято Софийската опера очаква публиката на още две сцени – основната на ул. „Врабча“ и в парка на Военната академия, където са представленията за деца.

„Живеем във време, когато вкусовете и интересите на най-широката публика не винаги съвпадат – отбелязва Пламен Карталов. – Обръщането към зрителите по жанрове и по направления на интереси и онова, което ще ги въвлече в оперния храм, смятам, ни задължава да преоткриваме себе си в нови форми на общуване с публиката. Много от нашите оперни премиери са за първи път в България, например целият „Пръстенът на нибелунга“, „Тристан и Изолда“ и „Парсифал“, това е едно направление в нашата репертоарна политика. Другото са оперите на Рихард Щраус – започнахме с „Електра“, продължаваме с „Ариадна на Наксос“, после и „Жената без сянка“. Всичко това ни дава кураж да се обърнем и към една друга публика, предлагайки ѝ музикални постановки – „Мамма миа“ и „Шрек“, които отвориха вратите на Операта за публика, която никога не е влизала в нашата сграда. По време на антракта ние непрекъснато предлагаме и продаваме билети – така по време на „Мамма миа“ се купуваха билети за „Янините девет братя“. Не бих нарекъл тези заглавия комерсиални, а по-достъпни.

Това ни окуражи да работим в тези три жанра, защото днес главната борба на всички оперни театри по света е публиката. Един добър мениджмънт се оценява от посещаемостта. Когато попитали Джузепе Верди на какво се дължи успехът на неговите опери, той казал: „Театърът да бъде пълен“.

На 9 юли публиката в новия летен театър в Панчарево ще види как на лодка от езерото пристига Елена – красавица в героично-романтична история от Шотландия през XVI век. В ролята ѝ ще се редуват певиците Мария Радоева и Станислава Момекова. Началният час е 20.

Лодката, с която ще пристигне на сцената красивата Елена. Снимка: Площад Славейков

В програмата на фестивала „Музи на водата“ са още заглавията „Шрек“, „Лебедово езеро“, „Мамма миа“, „Селска чест“, „Джани Скики“, „Пепеляшка“, „Мадам Бътерфлай“, „Евгений Онегин“, „Кармен“, „Дон Кихот“ и „Танго“.

Цялата програма на фестивала „Музи на водата“

Публиката може да пристигне на спектаклите на операта в Панчарево с автомобил, осигурен е паркингът на Гребната база. Община Панчарево е осигурила и безплатен транспорт за зрителите от метростанция „Интер Експо център“ до мястото на събитието и обратно.

Снимка: Площад Славейков

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg