Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Нов Мислител, десет пъти по-малък и 4000 години по-стар

Мистериозна фигурка е открита при разкопки в Израел

Находката е „уникална“, посочва ръководителят на разкопките Гилад Итах. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Нов Мислител, десет пъти по-малък и 4000 години по-стар

Находката е „уникална“, посочва ръководителят на разкопките Гилад Итах. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Малка фигурка на близо 4000 години, в седяща позиция, е била открита в Израел. Местните власти обявиха, че статуетката, потънала в размисъл и с шапка на главата, е намерена при разкопки на гроб в Йехуд, източно от Тел Авив.

„Таймс ъф Израел“ сравнява фигурката с „Мислителят“, прочутата творба на френския скулптор Огюст Роден. Тя е висока едва 18 сантиметра, т.е. е около 10 пъти по-малка от известната бронзова статуя от началото на ХХ век.

Находката е „уникална“, посочва ръководителят на разкопките Гилад Итах – никога преди в Израел не е намирано нещо такова. Експертите отчитат още и „впечатляващо“ внимание към детайла.

Статуетката, потънала в размисъл и с шапка на главата, е намерена при разкопки на гроб в Йехуд.

Статуетката, потънала в размисъл и с шапка на главата, е намерена при разкопки на гроб в Йехуд.

Най-вероятно покойникът, при когото е била положена статуетката, е имал особено висок социален статус. Сред останалите предмети край тленните му останки са открити още ками, върхове на стрели и острие на брадва.

Така или иначе обаче, ще бъде особено трудно да се определи кой е създал мистериозната фигурка и кой е погребаният човек, тъй като на мястото няма никакви писмени знаци.

„Мислителят“ на Огюст Роден

„Мислителят“ на Огюст Роден

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах