Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Нов музей гигант ще се строи на Червения площад в Москва

Център на експозицията ще бъде Византийската колекция на Кремъл, събирана няколко столетия

Все още не е избрано името на новия музей-гигант, който ще се издига на Червения площад в Москва. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Нов музей гигант ще се строи на Червения площад в Москва

Все още не е избрано името на новия музей-гигант, който ще се издига на Червения площад в Москва. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Огромен нов музей ще се появи на Червения площад в Москва през 2021 г., съобщават руските информационни агенции ТАСС и „РИА Новости”.

В новата музейна площ, която ще заеме над 80 хил. кв. метра, ще бъдат разположени колекциите от Оръжейната палата на Кремъл, произведенията на Фаберже, колекции древноруско изкуство и творби на руски творци от XVI – XVII век. В музея ще бъдат събрани и всички знамена, които сега се съхраняват в кремълските музеи. Ядрото на експозицията ще бъде Византийската колекция, събирана няколко столетия.

Според генералния директор на музеите от Кремъл Елена Гагарина, новата институция ще експонира и всички царски регалии на Русия, светините от великокняжеската и царската хазна, реликви от руските първосветители, иконите от кремълските храмове и царските покои. Отделна зала ще бъде посветена на придворната култура от XVIII век. Ще има две големи изложбени помещения за временни експозиции. В музейната площ ще се поберат още конферетни и лекционни зали, детски център, зони за отдих, кафенета и магазини.

Все още не е избрано името на новия музей гигант. Засега комисията обсъжда четири предложения: „Червената палата”, „Корпусът на Клейн” (Роман Клейн е архитектът, построил т. нар. „Средни търговски редове” в Кремъл, където ще бъде разположена сградата), „Кремълски музейни редове” и „Новата оръжейна палата”.

Строежът ще бъде завършен през 2021 г., но посетители ще се посрещат най-рано в края на 2023-а или началото на 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

ПИРформанс

Bookshop 728×90