Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Нов музей в Берлин отваря с над 100 картини, заети от Герхард Рихтер

Сградата е проектирана от Херцог и Де Мерон, които построиха най-скъпото пространство за изкуство в наши дни

Герхард Рихтер през 2017 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Нов музей в Берлин отваря с над 100 картини, заети от Герхард Рихтер

Герхард Рихтер през 2017 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Герхард Рихтер ще даде временно над 100 свои произведения на нов музей в Берлин, посветен на изкуството от ХХ век. Сред тях са и серия от четири картини, посветени на Холокоста, които художникът се е зарекъл, че никога няма да продаде, пише „Арт Нюзпейпър“.

За музея ще бъде построена нова сграда, проектирана от швейцарското архитектурно студио „Херцог и Де Мерон“, които създадоха най-скъпата сграда за изкуство в наше време – концертната зала „Елбфилхармони“ в Хамбург, Германия (789 млн. евро). Зданието, планирано на стойност 450 млн. евро, ще се издигне до музея за модерно изкуство „Нова национална галерия“, строен по проект на Лудвиг Мис ван дер Рое. Очаква се първата изложба в него да бъде открита през 2026 г. Новият музей е замислен като продължение на „Нова национална галерия“, чиято колекция с изкуство от ХХ век е вече толкова обемна, че не се побира в сградата.

Фондация „Герхард Рихтер“ предстои да подпише споразумение с Пруската фондация за културно наследство, под чието ръководство са берлинските музеи. Серията от четири картини „Биркенау“ e създадена през 2014 г. и представлява реакция на художника към Холокоста. Картините са провокирани от документални фотографии на лагерници от 1944 г., заснети тайно от затворник в „Аушвиц II Биркенау“. На една от снимките се вижда горенето на трупове на затворници.

Преди изложени в Бундестага, от 16 март до 3 октомври поредицата картини може да се види в „Стара национална галерия“. Експонирана е заедно със снимките.

„Четирите изображения „Биркенау“, които никога не искам да продам на арт пазара, са причината да създам фондация – казва художникът в изявление. – Радвам се, че картините ще се завърнат в Берлин. През есента на 2014 г. започнах да прехвърлям тези снимки на платното и установих, че въобще не се получава. Затова изстъргах първия опит, рисувах отново и отново, докато не се получиха четири абстрактни изображения. Не е необичайно за мен да започна с нещо метафорично, което по-късно се превръща в абстрактно.“

Сбирката, която Рихтер ще заеме на новия музей, обхващат различни фази от творчеството на художника – в специална зала, посветена на Рихтер, ще бъдат показани както „Besetztes Haus(„Къща на скуатъри“), така и по-нови абстрактни произведения. Преди да бъдат изложени в новия музей, колекцията ще може да се види в „Нова национална галерия“.

Работата на Герхард Рихтер е немислима без германската история – коментира Херман Парцингер, президент на Пруската фондация за културно наследство. – Неговите картини са като пътека през турбулентния ХХ век.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС