Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Нов, облекчен режим за финансиране в културата

Рестартират две от програмите за Плана за възстановяване и устойчивост, по който творците ще получат 95 млн. лв.

Министър Найден Тодоров и новият изпълнителен директор на Фонд „Култура“ Диана Димитрова обещаха да възстановят и утвърдят авторитета на фонда в близките години. Снимка: Министерство на културата - Нов, облекчен режим за финансиране в културата

Министър Найден Тодоров и новият изпълнителен директор на Фонд „Култура“ Диана Димитрова обещаха да възстановят и утвърдят авторитета на фонда в близките години. Снимка: Министерство на културата

Две от програмите на Фонд „Култура“ по Плана за възстановяване и устойчивост са стартирали грешно и сега ще бъдат рестартирани, съобщи на пресконференция днес министърът на културата Найден Тодоров. Министерството е получило указания от Европейската комисия по този въпрос. Организациите, които вече са подали своите проекти, ще получат възможност да ги преработят, ако желаят, или да бъдат прехвърлени административно в рестартираната програма за кандидатстване. 

До 2026 г. трябва да бъдат усвоени над 95 милиона лева по Плана за възстановяване и устойчивост. Една от програмите му е свързана с Националния фонд „Култура“ (НФК), който отскоро има нов изпълнителен директор – Диана Димитрова.

Фонд „Култура“ работи по „Проект 42“, който е изключително важен за развитието на културата в България. Важен е в няколко направления. От една страна, подпомага създаването на културен продукт. От друга страна, подпомага разпространението му. От трета страна, подпомага развитието на културните политики на общините. Това са шест програми към този проект, които са свързани с тези три цели“, каза Тодоров.

Това е сериозна възможност за подпомагане на културния сектор, макар и еднократно, смята министърът. Освен това неговата институция ще се възползва от случая, за да направи оценка на ситуацията в културата у нас, като определи силните и слабите страни на всички звена, за да знае къде трябва да се насочат усилия в бъдеще.

Проблемът е, че през последните 30 години, ние, по някакъв начин, сме се затворили в себе си. Всеки се опитва да се спасява на парче. Реално, за културна политика, особено в независимия сектор, не може да се говори. За обща централна политика и как да се развиват общините, също не може да се говори. Тоест, нашата идея в момента да използваме Плана за възстановяване и устойчивост, за да се отворим към Европа и към света“, каза министър Тодоров.

Промените, които министерството и Фонд „Култура“ предвиждат в условията на програмите, са три. Досега се изискваха минимум три години задължителна дейност на кандидатстващите организации. Според новите условия задължителната дейност е една година. Според заложените преди това условия бяха забранени каквито и да било международни партньорства. След рестартирането се разрешават международните партньорства. Третата промяна е свързана с процента самофинансиране на проектите – вместо 20%, той ще бъде 10%. Така, казват от Министерството на културата (МК), условията за кандидатстване ще бъдат сериозно облекчени и много повече хора и организации ще могат да се възползват от средствата по Плана за възстановяване и устойчивост.

Общественото обсъждане на новите условия ще започне на 28 юни, а програмата в окончателния ù вид ще стартира на 1 август.

Първоначално ще бъдат разпределени около 25 млн. лв. за създаване на културни продукти и за тяхното разпространение. След първите две програми предстои да се отворят за кандидатстване още две – за разпространение на съвременна европейска култура в България в големите областни центрове и в по-малките общини. Последните две програми са за развиване на културните календари на общините. Всички програми трябва да приключат до 2026 г.

Надяваме се, че когато „Проект 42“ приключи, ние ще имаме една съвсем различна среда в културата в България, която ще ни помогне да сме във всяко едно отношение по-конкурентоспособни на Европа. Това е основният проблем, с който и МК, и НФК са се сблъсквали през годините. Нашите културни организации са прекалено заети със собственото си оцеляване през последните години, за да могат да се развият като конкурентноспособни на европейския пазар“, отбеляза министър Тодоров.

Намерението на министерството е да утвърди авторитета и стабилността на Фонд „Култура“, който е в „основата на културата в България“, изтъкна министърът. Той подчерта, че Министерството на културата не съществува, за да дава пари, а за да формира културни политики. Средствата за създаване на културни продукти се разпределят именно от Фонд „Култура“.

Поради тази причина, в момента МК е направило заявки за увеличаване на броя на работещите на щат в трите основни институции, които се грижат за българската култура – МК, НФК, НФЦ и Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). За четирите институции са поискани общо 43 нови щатни бройки.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС