Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Има ли желаещи за директор на Народния? Пак конкурс

Не се иска управленски стаж, а „управленска компетентност“

Снимка: Емил Георгиев - Има ли желаещи за директор на Народния? Пак конкурс

Снимка: Емил Георгиев

Драмата „Директор на Народния театър“ отново е пред премиера. Министерството на културата насрочи поредния конкурс за ръководния пост, а от условията разбираме, че за него не се иска управленски стаж, а неясното „управленска компетентност“.

Първата трупа е без титуляр от края на 2014-а, когато Павел Васев се пенсионира. След това за временен директор неочаквано бе назначен Александър Морфов, малко преди това напуснал шумно поста на главен режисьор в същия театър – в знак на несъгласие с правителството. Но през септември 2015-а се отказа, признавайки, че продължава да презира правителството. А решил да заеме поста, за да може „по някакъв начин да продължа съществуването на театъра с надеждата за едно по-добро състояние, каквото ми беше обещано в мига, когато бях назначен“:

„Много е тежко чувството за вина, което изпитвах всеки ден, защото когато дойдох в качеството си на директор, много от хората в театъра, с които се обичаме, имаха големи надежди, че нещо ще променя. А аз нищо не мога да променя. Чувството за вина – да ги срещаш всеки ден тези хора, да ги гледаш в очите и да знаеш, че нищо не можеш да направиш за тях. Да ги оставиш да съществуват в сегашното мизерно положение – това е ужасно.“

След него за директор бе назначен сценаристът Емил Бонев, но той издържа около седмица. Обявен бе конкурс, а явилите се кандидати – актьорът Филип Трифонов и режисьорът Камен Костов – не бяха допуснати до интервю.

Междувременно управлението на Народния е поверено на зам.-директорката Милица Трайкова.

Сред изискванията за директор на театъра е кандидатът да притежава висше образование (степен „Магистър“) в областта на театъра или арт мениджмънт, както и „управленска компетентност, която да включва способност за формиране на цели, пътища за тяхното постигане и очаквани резултати“.

Претендентът трябва да представи концепция за развитието на Народния театър за срок от 5 години, изложена на 5 страници, която съдържа: подробен репертоарен план с постановъчни екипи за първата година, тенденции в развитието на репертоара за останалите години – жанрови намерения, постановъчни екипи, възможности за разширяване на зрителската аудитория, планиране брой спектакли за една година, брой зрители, средна цена на билет, планиране на съвместни проекти с други театри, с международни организации и други културни организации.

 

Срокът за заемане на длъжността е пет години.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg