Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Нов паметник изникна ненадейно в София (снимки)

Три блока итонг образуват анонимен засега монумент в градинката на „Свети Седмочисленици“

Вечна слава... засега неясно на кого. Снимки: Авторът - Нов паметник изникна ненадейно в София (снимки)

Вечна слава... засега неясно на кого. Снимки: Авторът

Необявен паметник никне в градинката на църквата „Свети Седмочисленици“ в центъра на София. Произведението е полуобвито с найлон, но онова, което се вижда от него, изглежда като три блока итонг, поставени един върху друг, като средният е напреки на останалите, така че да образува нещо като кръст. В него са издълбани релефно два оплезени лъва, подобни на животното от герба, които държат факел. На гърба на конструкцията е издълбан надпис „Вечна слава“.

Без да броим двата гроба (на Петко Каравелов и Ниил Изворов) от задната страна на църквата – това е петият монумент в тази градинка, заедно с наскоро поставената каменна плоча „С благодарност към българските учители – народни будители“ и трите еднотипни паметника на трима земеделски лидери – Никола Петков, Г. М. Димитров и Димитър Гичев (поставен през 2000 г. и вече силно наклонен), и тримата жертви на БКП.

Новият паметник се намира в непосредствена близост до МВР и местоположението му, заедно с лъвовете, води до предположения, че е посветен на служителите на министерството. Предвид опаковката, откриването на монумента предстои.

new2

new3

new4

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах