Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Нов поглед към 50-те нюанса баналност

Е.Л. Джеймс продължава да прави пари с блудкава литература

Фрагмент от корицата на оригиналните „50 нюанса сиво“. - Нов поглед към 50-те нюанса баналност

Фрагмент от корицата на оригиналните „50 нюанса сиво“.

За трилогията „50 нюанса сиво“ все още не спира да се говори – от оригиналната публикация на първия роман, през общо 90-те милиона продадени екземпляра на общо 52 езика (към края на 2013 г.), та чак до едноименния филм отпреди няколко месеца, който въпреки потресаващо лошата рецепция от зрители и критика събра 166 милиона долара приходи. Е, машината за пари продължава – авторката на поредицата Е.Л. Джеймс обяви, че я пише наново, този път през погледа на мъжкия персонаж (не очакваме да го знаете, но трилогията се разказва от името на женския – Анастейжа).

grey„Грей“ (Grey), както ще се казва романът, щял да излезе на 18 юли – за рождения ден на героя Крисчън Грей, съобщи в социалните мрежи писателката в отговор на „многобройни запитвания“. Все още не е ясно дали ще е самостоятелна книга, или само стартът на нова поредица (все някога Джеймс ще се сети, че „Розово“ е отлично име за роман от серията).

Еротичният романс на британската авторка всъщност се появява за първи път като фензин – тя е писател дебютант, изявява се предимно по форуми и платформи за ентусиасти. Първоначално „50 нюанса сиво“ дори е публикувана без издател, със средства на самата Джеймс. Успехът ѝ обаче е почти светкавичен – и книгата, чиито литературни качества са твърде противоречиви, става истински хит по книжарниците (включително най-бързо продаваната книга с меки корици в историята на Великобритания).

И така, „Грей“ вече се задава – за радост на почитателите на поредицата, които в „Площад Славейков“ най-вероятно не са мнгого, тя ще излезе и на български език, най-вероятно през есента, готова да разбива класации по продажби и по отвращение.

А след като темата за нещастната малка Анастейжа и садо-мазо връзката ѝ с наперения милиардер Крисчън Грей бъде изчерпана и от неговата гледна точка, може би Е.Л. Джеймс ще реши да предаде историята и през погледа на кожения им камшик?

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС