Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Нов род динозаври кръстени на драконите от „Игра на тронове“

Таргариендрако имали тесни, дълги муцуни и вероятно са се хранели с риба

Според някои биолози, колкото и да са големи крилата на динозаврите в „Игра на тронове“, те не биха могли да полетят заради голямата си телесна маса. Снимка: НВО - Нов род динозаври кръстени на драконите от „Игра на тронове“

Според някои биолози, колкото и да са големи крилата на динозаврите в „Игра на тронове“, те не биха могли да полетят заради голямата си телесна маса. Снимка: НВО

Палеонтолог именува нов вид динозавър на драконите от рода Таргариен в „Игра на тронове“. Ученият е на едно мнение с писателя Дж. Р. Р. Мартин, че е много по-логично динозаврите да са имали два, а не четири крака, както масово се твърди.

Въпросният динозавър е кръстен Targaryendraco wiedenrothi. Живял е преди 130 млн. години. Костите му са намерени през 1984 г. в северната част на Германия, но първоначално видът е причислен към групата птерозаври Ornithocheirus. След нови проучвания на фосилизираните му останки се оказва, че динозавърът принадлежи по-скоро към новия род „Таргариендрако“, пише „Гардиън“. Шест други птерозаври имат подобни характеристики и се броят към групата. Размахът на крилете им варира между 3,4 до 7,9 метра, а муцуните им били тесни.

Всички тези представители идват от крайбрежия, където брегът е плитък и най-вероятно са се хранили с риба – обяснява пред „Нешънъл джиографик“ Родриго Пегас, палеонтолог от Бразилия и ръководител на изследването. – Тясната и издължена челюст е характеристиката, която ги обединява. При тях се наблюдава много издължена челюст, която е изключение за зъбатите птерозаври.

Крилете им, също като челюстта, били „издължени и тесни“, а тази форма е специфична за съвременните птици и прилепи, които ловуват риба от въздуха, разяснява Пегас.

Мартин определи решението на палеонтолога като „прекалено хубаво“.

Доволен съм, няма нужда дори да го казвам. Особено от милите думи на откривателя, палеонтолога Родриго Пегас, който застава твърдо на моя страна, че драконите трябва да имат два, а не четири крака“, коментира писателят.

Пегас и колегите му кръщават дракона на рода Таргариен заради необичайно черните му кости, които им напомнили за черните скелети на драконите, описани от Мартин в „Песен за огън и лед“.

Драконите често са изобразявани с четири крака и две крила, но това няма никаква биологична логика. Винаги съм смятал, че версията на Мартин е много хубава, особено защото работя с птерозаври“, казва Пегас, определяйки се за „голям зубър и голям фен на „Игра на тронове“.

Според някои биолози обаче, така създадени, драконите на Мартин не биха могли да летят в реалността заради голямото си тегло. Динозавърът на Пегас и Дрогон например се различават и по още една характеристика – няма никакви доказателства, че Targaryendraco wiedenrothi е умеел да бълва огън.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах