Нов род динозаври кръстени на драконите от „Игра на тронове“

Таргариендрако имали тесни, дълги муцуни и вероятно са се хранели с риба

Според някои биолози, колкото и да са големи крилата на динозаврите в „Игра на тронове“, те не биха могли да полетят заради голямата си телесна маса. Снимка: НВО - Нов род динозаври кръстени на драконите от „Игра на тронове“

Според някои биолози, колкото и да са големи крилата на динозаврите в „Игра на тронове“, те не биха могли да полетят заради голямата си телесна маса. Снимка: НВО

Палеонтолог именува нов вид динозавър на драконите от рода Таргариен в „Игра на тронове“. Ученият е на едно мнение с писателя Дж. Р. Р. Мартин, че е много по-логично динозаврите да са имали два, а не четири крака, както масово се твърди.

Въпросният динозавър е кръстен Targaryendraco wiedenrothi. Живял е преди 130 млн. години. Костите му са намерени през 1984 г. в северната част на Германия, но първоначално видът е причислен към групата птерозаври Ornithocheirus. След нови проучвания на фосилизираните му останки се оказва, че динозавърът принадлежи по-скоро към новия род „Таргариендрако“, пише „Гардиън“. Шест други птерозаври имат подобни характеристики и се броят към групата. Размахът на крилете им варира между 3,4 до 7,9 метра, а муцуните им били тесни.

Всички тези представители идват от крайбрежия, където брегът е плитък и най-вероятно са се хранили с риба – обяснява пред „Нешънъл джиографик“ Родриго Пегас, палеонтолог от Бразилия и ръководител на изследването. – Тясната и издължена челюст е характеристиката, която ги обединява. При тях се наблюдава много издължена челюст, която е изключение за зъбатите птерозаври.

Крилете им, също като челюстта, били „издължени и тесни“, а тази форма е специфична за съвременните птици и прилепи, които ловуват риба от въздуха, разяснява Пегас.

Америка за България

Мартин определи решението на палеонтолога като „прекалено хубаво“.

Доволен съм, няма нужда дори да го казвам. Особено от милите думи на откривателя, палеонтолога Родриго Пегас, който застава твърдо на моя страна, че драконите трябва да имат два, а не четири крака“, коментира писателят.

Пегас и колегите му кръщават дракона на рода Таргариен заради необичайно черните му кости, които им напомнили за черните скелети на драконите, описани от Мартин в „Песен за огън и лед“.

Драконите често са изобразявани с четири крака и две крила, но това няма никаква биологична логика. Винаги съм смятал, че версията на Мартин е много хубава, особено защото работя с птерозаври“, казва Пегас, определяйки се за „голям зубър и голям фен на „Игра на тронове“.

Colibri april 2017

Според някои биолози обаче, така създадени, драконите на Мартин не биха могли да летят в реалността заради голямото си тегло. Динозавърът на Пегас и Дрогон например се различават и по още една характеристика – няма никакви доказателства, че Targaryendraco wiedenrothi е умеел да бълва огън.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg