POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Нов руски сериал обвинява ЦРУ за аварията в Чернобил

Една от главните роли се изпълнява от дъщерята на Никита Михалков

Сцена от сериала „Чернобил“ на HBO, който и до днес остава с изключително висок рейтинг в IMDb - 9,4. - Нов руски сериал обвинява ЦРУ за аварията в Чернобил

Сцена от сериала „Чернобил“ на HBO, който и до днес остава с изключително висок рейтинг в IMDb - 9,4.

Американски шпионин е причина за аварията в Чернобил. Такъв е сюжетът на новия сериал, посветен на атомната централа, който тръгва от днес в Русия, съобщава порталът „Яндекс.Култура“. Руската стриймингова компания Wink започва да излъчва 12-серийния шпионски сериал, създаден специално за нея и одобрен от държавната компания „Ростелеком“.

Създателите на сериала –  сценаристът Валентин Спиридонов и режисьорът  Алексей Мурадов – твърдят, че в основата на сюжета стоят реални събития. В тази версия на „Чернобил“ една от главните роли се изпълнява от дъщерята на Никита Михалков – Наталия.

„Трагедията в Чернобил се намира в центъра на вниманието на кинематографисти и телевизионери вече повече от 33 години. Авторите на новия исторически сериал предлагат своя версия на събитията в жанра на шпионско криминале. На чуждестранни разузнавачи е възложено да провалят процеса на разведряване и преговорите между СССР и САЩ за разоръжаване. Но политическата целесъобразност не позволява да бъде завършено разследването и героите да бъдат назовани с истинските им имена. В сериала има много сюжетни линии, но в центъра му е необикновеният героизъм на обикновените хора, които са предотвратили разрастването на аварията и най-тежките последствия, които биха могли да поразят цяла Европа“, разказва за филма директорът по „съдържателната политика“ на държавната компания „Ростелеком“ Александър Косарим.

Сюжетът на новия телевизионен вариант е разказан в рекламното представяне на сериала.

Пролетта на 1986 г. КГБ научава, че чуждестранни служби са засилили интереса си към Чернобилската АЕЦ. В Припят пристига военният контраразузнавач Андрей Николаев (Игор Петренко), който трябва да открие и разобличи американски шпионин. Опитният сътрудник на ЦРУ Албърт Ленц (Дмитрий Улянов) се оказва твърде близо до централата на 25 април, а в ранните часове на 26-и става една от най-страшните аварии в историята на атомната енергетика. Била ли е тя в резултат на диверсия или не? Какви връзки е имал Ленц сред персонала на атомната електростанция и как ги е използвал? „Мъчителен“ анализ тече на фона на героичните усилия на спасителите, които се опитват да спрат радиоактивното заразяване. Лична заповед на Горбачов спира разследването, но контраразузнавачът Николаев продължава сам да търси истината. Ще я открие едва след много години…

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС