Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

„Нов театър НДК” очаква помощ от министъра на културата, за да не затвори

Национален фонд „Култура” е отказал финансиране по програма, насочена към съхраняване на културни институции в пандемията

Снимка: Нов театър НДК - „Нов театър НДК” очаква помощ от министъра на културата, за да не затвори

Снимка: Нов театър НДК

Помощ от Национален фонд „Култура“ и лично от министъра на културата поиска в отворено писмо създателят на „Нов театър НДК“, театралният режисьор Бойко Илиев. Писмото му, изпратено в министерството на 30 ноември, е публикувано в неделя, 5 декември, в профила на режисьора във Фейсбук.

В него Бойко Илиев изразява изненада от отказаната помощ от НФК по програмата „едногодишен грант“, предназначена да подпомогне културните институции в периода на ограниченията заради Ковид пандемията. Основанието за отказа според него не е обяснено, описано е само като „техническа недопустимост – липсва част от матрицата за бюджет“.

„Става въпрос за оцеляването на една културна институция, която беше създадена от мен на мястото на част от базара, който се вихреше в НДК. В продължение на 6 години „Нов театър“ НДК беше уютно театрално място с 191 места, което даваше възможност на много независими трупи и регионални театри да намерят своето място за срещи с публиката“, казва в писмото си театралният режисьор.

Според него, ако не бъде преразгледано решението на НФК, много актьори и независими театрални проекти ще изгубят ценно културно пространство, в което да осъществяват своите срещи с публиката.

Ето и пълният текст на писмото:

„До г-н Минеков
Министър на културата и председател на
Национален фонд „Култура“

Уважаеми г- н Министър,

Получих отказ за подкрепа на проекта „Устойчивост и развитие на „Нов театър НДК 2022“ по програмата „Едногодишен грант“ заради „техническа недопустимост – част от матрицата за бюджет липсвала“. Прегледах проекта и не разбирам какво липсва. Вероятно ще ми посочат грешките?

И все пак: искам да Ви обърна внимание, че става въпрос за оцеляването на една културна институция, която беше създадена от мен на мястото на част от базара, който се вихреше в НДК. В продължение на 6 години „Нов театър НДК” беше уютно театрално място с 191 места, което даваше възможност на много независими трупи и регионални театри да намерят своето място за срещи с публиката. Не бих молил за помощ, ако не беше ни връхлетяла прословутата пандемия и на 8 март 2020 г. не бяхме затворени, и вече две години рестрикциите по отношение на провеждане на спектаклите продължават – 30%, 50%, зелени сертификати, насаждане на страх от затворени пространства и т.н. Миналата година, след протест от наша страна, НФК ни помогна, за да можем да си плащаме наема и консумативите към НДК, за което благодарим. С програмата „Едногодишен грант“ имах усещането, че тя е насочена именно към запазване и развитие на съществуващи и активно действащи структури, какъвто, смея да твърдя, е „Нов театър НДК“ вече седма година.

Ако ние затворим, поради невъзможност да си плащаме наема, много от артистите на свободна практика и проекти, получили подкрепа от НФК, ще изгубят едно културно пространство, изградено с толкова любов. Нашата молба е да запазим този изграден театър, който си е поставил като основна задача да отстоява националната ни идентичност, чрез представяне на класическата българска изящна словесност: „В часа на синята мъгла“ по Яворов, „Поручик Бенц“ по Д. Димов, „Антихрист“ по Ем. Станев, „Осъдени души“ от Д. Димов, „Железният светилник“ по Д. Талев, „Търновската царица“ по Ем. Станев и др., за да могат свободните творци да имат своето място в центъра на нашата столица и заедно със зрителите да се наслаждават на върховите достижения на българската култура, запазила ни като хора и българи.

30.11.2021 г.
София
С уважение: Бойко Илиев – създател на „Нов театър НДК“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах