Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Нов температурен рекорд в историята на човечеството

Ще става и по-горещо, обявиха от Световната метеорологична организация

Прогноза на „Meteo France“ (направена в 11 ч. на 28 юни) за най-високата температура някога в страната, очаквана за 29 юни – 45,8 по Целзий. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Нов температурен рекорд в историята на човечеството

Прогноза на „Meteo France“ (направена в 11 ч. на 28 юни) за най-високата температура някога в страната, очаквана за 29 юни – 45,8 по Целзий. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Световната метеорологична организация към ООН обяви, че 2019 г. ще бъде една от най-горещите, а петгодишният период от 2015-а до 2019 г. ще подобри досегашния рекорд за най-високи среди температури на въздуха в цялата история на наблюденията, съобщи „Евронюз”.

Засега е твърде рано да се каже дали аномалната жега в Европа е пряко свързана с изменение на климата, но поради глобалното затопляне топлинните вълни, заради които температурата на въздуха достига и надвишава 40 градуса по Целзий, ще стават все по-интензивни и продължителни – съобщи говорителката на СМО от централата в Женева.

Причината за екстремно високите температури през 2019 г. е система от две области с високо налягане, разположени близо до Гренландия и над северно-централна Европа. Те блокират южния циклон, който може да охлажда въздуха. При тази обстановка възниква поток от горещ въздух, простиращ се от Африка към западната част на Европа. В резултат се очакват температурни рекорди и интензивни гръмотевични бури.

КОНЦЕРТ НА ОРКЕСТЪРА НА КИТАРИСТИТЕ НА БАРСЕЛОНА