СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Нов успех за „Отчуждение“, селектиран е за Европейските кинонагради

Ованес Торосян в сцена от филма "Отчуждение" на Милко Лазаров. - Нов успех за „Отчуждение“, селектиран е за Европейските кинонагради

Ованес Торосян в сцена от филма "Отчуждение" на Милко Лазаров.

Филмът „Отчуждение“ на Милко Лазаров не можа да се класира, за да бъде пратен да се състезава за Оскар, но пък бе селектиран за едни от най-престижните отличия на Стария континент – Европейските филмови награди.

Българската лента, продуцирана от БНТ, попадна сред избраните 50 филма от 31 европейски държави. На 8 ноември ще стане ясно дали „Отчуждение“ ще попадне сред номинираните. За призовете гласуват членове на Европейската филмова академия. Церемонията по раздаването на наградите е на 13 декември в Рига.

„Това поредно признание е чест за мен и за целия екип, който създаде „Отчуждение“, още повече, че е признание, което идва от самата гилдия. За мен успехът, който пожъна филмът, се дължи на това, че в него има харизма, и явно тя е била усетена и от зрителите, и от колегите“, коментира Лазаров.

През юни тази година „Отчуждение“ грабна най-важните награди на Българската филмова академия – в категориите за най-добър режисьор и дебют, както и за монтаж. Той бе първият български филм от 20 години насам, селектиран за 70-ото юбилейно издание на кинофестивала във Венеция. Там гилдията му присъди две отличия – специалната награда „Европа Синемас лейбъл“ и наградата за най-добър режисьор от Федерацията на европейските критици за Милко Лазаров.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg