Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Нов, усукан музей за съвременно изкуство отвори врати в Норвегия

Архитектът на усукания музей Бяркe Ингелс е широко известен с неконвенционалните си проекти. Снимка: Визуализация на проекта - Нов, усукан музей за съвременно изкуство отвори врати в Норвегия

Архитектът на усукания музей Бяркe Ингелс е широко известен с неконвенционалните си проекти. Снимка: Визуализация на проекта

В Норвегия бе открит нов музей за съвременно изкуство, нарича се „Twist“ (извивка, извъртане – от англ. ез.) и представлява усукан мост с дължина 60 метра, който пресича река Рандселва, близо до Осло, съобщава „Евронюз”.

Странната сграда с обща изложбена площ от 1000 кв метра се намира в Кистефос – един от най-големите скулптурни паркове в Скандинавия. Създава я датският архитект Бяркe Ингелс, широко известен с неконвенционалните си проекти.

Отвътре пространството на новия музей е разделено на три части: широка галерия с естествена светлина и панорамна гледка от големи прозорци, тъмна галерия с изкуствена светлина – и „усукано“ пространство в средата, в което светлината прониква през покрива.

Музеят отвътре. Снимка: Стопкадър от Евронюз

Музеят отвън. Снимка: Стопкадър от Евронюз

Паркът Кистефос е създаден в края на 90-те години на мястото на бивша хартиена фабрика и е домакин на творби на съвременни художници, сред които Аниш Капур и Олафур Елиасон.

В необичайния музей се предвижда да се провеждат изложби на норвежки и чуждестранни художници.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах