Нов живот на старата петиция за запазването на Къщата с ягодите

Валентин Златев предлага банкова гаранция, че няма да промени къщата

Стотици се притесняват, че Къщата с ягодите ще придобие по-модернистичен вид, въпреки уверенията на собственика. Снимка: Площад Славейков/Xiaomi Mi 10T Pro, предоставен от Vivacom - Нов живот на старата петиция за запазването на Къщата с ягодите

Стотици се притесняват, че Къщата с ягодите ще придобие по-модернистичен вид, въпреки уверенията на собственика. Снимка: Площад Славейков/Xiaomi Mi 10T Pro, предоставен от Vivacom

Петиция за реставрацията на „Къщата с ягодите”, публикувана през 2015 г., събра хиляди подписи през последните дни, след като бе обявено, че къщата на „Сан Стефано” 6 ще бъде съборена и изградена отново в автентичния ѝ вид. В момента общо подписите надвишават 11 хиляди.

Вижте още: ДЕМОНТИРАТ КЪЩАТА С ЯГОДИТЕ, ЗА ДА Я ИЗГРАДЯТ ОТНОВО

Призивът за съхраняване и реставрация на банкерския дом в центъра на София е от повече от 5 години. Подписалите настояват къщата да бъде съхранена и реставрирана в напълно автентичен вид, да бъдат спрени всички процедури по промяна на състоянието и статута ѝ, да се направи нова експертна оценка от преподаватели и студенти в НХА и УАСГ, документите да бъдат публично публикувани на сайта на Министерство на културата и НИНКН и да се проведе анкета за мнението на гражданите. В петицията се казва още:

„Къщата с ягодите“ да се опази от „случайни“ инциденти с носещата конструкция на сградата, които да доведат до неизбежното събаряне и преизграждане на тази красива сграда.

Искането е било с валидност до края на 2016 г., но явно не е успяло тогава.

Междувременно собственикът на имота и инвеститор в ремонта му Валентин Златев излезе с изявление, в което обещава да не променя нищо, което да наруши автентичния вид на сградата.

„Искам категорично да заявя моето твърдо желание да реконструирам и възстановя сградата в автентичния ѝ вид без никакви изменения в хоризонтално и вертикално отношение и никакви промени в оформлението на фасадите, включително покрива на сградата. Нещо повече, готов съм включително да издам банкова гаранция, с която се ангажирам да не променям вида на къщата“, декларира Валентин Златев.

Според него цялата процедура по изготвяне и съгласуване на проектната документация е отнела 4 години.

Както стана ясно от документите, публикувани в сп. „Градът”, в момента „Къщата с ягодите” е оценена като опасна при земетръс дори от най-ниска степен. За София е задължително да бъде осигурена до ІХ степен по Рихтер. Затова е избрано решение с дeмoнтaж и oбpaтeн мoнтaж нa вcичĸи oцeнeни ĸaтo цeнни eлeмeнти oт cгpaдaтa. Вcичĸи eлeмeнти c ĸyлтypнo-иcтopичecĸa cтoйнocт ще бъдат свалени, реставрирани и възстановени в първоначалния им вид. Носещата конструкция ще бъде преизградена в съответствие с изискванията за земетръсоустойчивост, топло- и хидроизолация. След това ще бъде възстановена пластиката по фасадите и ще бъдат върнати по местата им всички автентични елементи. Ще се използват и автентични техники и рецептури на мазилки, изработка на корнизи и др. след подробно заснемане. Камината ще се демонтира и впоследствие монтира в напълно автентичен вид на същото място в дневната. Същото се предвижда и за комина.

ПОГЛЕД КЪМ ИНТЕРИОРА НА КЪЩАТА С ЯГОДИТЕ ПРЕДИ РЕМОНТА (СНИМКИ)

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах