Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Нов живот за елхите след Коледа предлагат от Столичната община

Дръвчетата могат да бъдат превърнати в компост, а тези в саксия - засадени

Изпълнили задачата си на празниците, дръвчетата може да  бъдат рециклирани за компост. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Нов живот за елхите след Коледа предлагат от Столичната община

Изпълнили задачата си на празниците, дръвчетата може да бъдат рециклирани за компост. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нов живот за естествените елхи, използвани като коледни дръвчета, предлагат от Столична община. Веднъж съблечени от празничната украса, съветът на общината е те да бъдат разделно събирани, за да бъдат използвани отново и преработени в компост.

Гражданите може да поставят своето коледно дърво до сивите метални контейнери за битови отпадъци, откъдето специализиран автомобил ще ги транспортира до общинската Инсталация за биологично третиране на зелени отпадъци.

Практиката вече се е оказала ефективна – през 2021 г. в инсталацията са преработени 14 633 тона зелени отпадъци, а количеството произведен компост е 13 858 тона. Този естествен тор е много ценен за растенията, отбелязват от общината, и се използва за обогатяване на почвата в софийските паркове и градини.

Предвидена е организация и за крайградските райони като „Кремиковци“ (с. Челопечене и с. Яна) и „Връбница“ – там могат да се намерят специално обособени места за изхвърляне на зелени отпадъци. Те функционират целогодишно, затова и елхите може да бъдат изхвърляни там.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Дръвчетата в саксия – популярен избор на редица домакинства в последните години – могат да бъдат засадени в междублокови пространства и квартални градинки, но за целта се изисква съгласуване с районния еколог. Елхата може да се засади също в парк или градина, но е необходимо преди това да се отправи запитване към дирекция „Зелена система“ на Столична община. Там желаещите трябва да посочат какъв вид дърво и къде искат да посадят. Важно е засаждането на дървото да се съобрази с подходящи метеорологичните условия, изтъкват от Столична община: средната денонощна температура трябва да е над 0 градуса.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах