СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Нов живот за старите дъвки

Британска дизайнерка създаде кошчета, за да събира лепкавата субстанция

Дизайнерските кошчета за използвани дъвки на Анна Бълъс - Нов живот за старите дъвки

Дизайнерските кошчета за използвани дъвки на Анна Бълъс

Разходките из всеки себеуважаващ се град са придружени неизбежно от угарки на цигари, въргалящи се на улицата, загасени по тротоари и фасади. Фасовете държат първото място за най-разпространен уличен боклук, но на второ място изненадващо не се нареждат смлените останки от кучешки фекалии, а дъвките. Това провокира британската дизайнерка Ана Бълъс и тя решава да рециклира дъвките от улицата, като ги превърне в подметки на обувки, чаши за кафе, гумени ботуши и други приложими в ежедневието предмети, пише Би Би Си.

Производството на дъвки е индустрия, която не трябва да бъде подценявана – ежегодно тя носи приходи от близо 16 милиарда евро. Това са доста дъвки, но за жалост голяма част от тях свършват на улицата. Властите във Великобритания водят упорита борба с лепкавата ситуация, която им отнема около 56 млн. евро от бюджета всяка година в опит да почистят лепкавите субстанции. В България няма практика да се събират използваните дъвки – независимо, че залепените топчета смола под училищните чинове и по автобусите могат да се зачислят в графата „Обществени врагове“.

Ана Бълъс първоначално провежда проучване на терен: проверява какво съдържат кошчетата за отпадъци и колко от изхвърлените материали могат да се рециклират.

„В едно от кошчетата открих дъвка и като дизайнер бях много учудена, че нищо не се прави за преработването на този материал“, казва британката.

Тя подлага на химически анализ съставките на дъвката и открива, че основата ѝ е най-често е направена от полиизобутилен, синтетичен каучук – вид полимер, подобен на пластмасата. Материалът се използва често и за изработката на гумите на велосипедите. Тогава тя решава да използва материала за нещо ново.

За да събере повече материал, Ана създава кошчета за дъвки, създадени от преработени вече дражета, където всеки може да го „дари“, за да му бъде вдъхнат нов живот.

Управата на университета в Уинчестър е сред първите, които монтират 11 от специалните кошчета и подаряват на първокурсниците термоси за кафе, направени от вече рециклираното еластично вещество. По думите на една от служителките в университета, много от студентите са миришели термосите, за да се уверят, че нямат аромат на сладка дъвка или ментови дражета. След 18 месеца от висшето учебно заведение отбелязват спад в изхвърлените на земята дъвки – доказателство, че схемата работи.

Кошчетата могат да се открият на летището в Хийтроу, както и на 25 жп гари във Великобритания – това не означава задължително, че проблемът с изхвърлянето на дъвки по улиците ще бъде решен веднъж завинаги, но нестандратният подход бележи по-голям успех в промяната на поведението на хората, отколкото глобите.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС