Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Нова дестинация за културен туризъм в Гърция – под водата

Създават няколко подводни музея за опитни и начинаещи гмуркачи

Праисторическият подводен град Павлопетри ще бъде обособен с табели и шамандури, указващи пътя на плуващите туристи. Снимка: Агенция по подводни антики/Министерство на културата на Гърция - Нова дестинация за културен туризъм в Гърция – под водата

Праисторическият подводен град Павлопетри ще бъде обособен с табели и шамандури, указващи пътя на плуващите туристи. Снимка: Агенция по подводни антики/Министерство на културата на Гърция

Потопени от векове древни градове, амфори от V в. пр. Хр., котви от византийски корабокруширали кораби, части от разбити самолети от Втората световна война… морското дъно на Гърция е толкова наситено с история, колкото и сушата. В очакване да се завърнат туристите, културното министерство на страната планира да отвори подводен музей, достъпен както за опитни гмуркачи, така и за напълно начинаещи, съобщава „Арт Нюзпейпър“.

В плановете на министерството влиза приспособяването на 91 останки от кораби, датирани от 1868-а до 1970 г., и превръщането им в дестинация за подводен туризъм, като за целта през март държавата вдигна ограниченията за развлекателно гмуркане. Лина Мендони, министър на културата, описа морското дъно край бреговете на Гърция като „подводен Ноев ковчег за историята ни“.

Развитието на потенциала на подводните забележителности цели не само да осигури достъп на туристите до морското дъно, но и да се погрижи за опазването им, казва Пари Каламара, директор на агенцията по подводни антики, основана от правителството през 1976 г. за изучаването и опазването на подводното наследство. Новата инициатива всъщност е от 2005 г., когато се създава първата институционална рамка за развлекателното гмуркане. През 2012-а и 2015 г. на картата на туризма се появяват първите подводни забележителности. Но едва за няколко месеца през лятото на 2020 г. около 300 гмурци успяват да разгледат първия подводен музей в страната – останките на античен кораб близо до остров Алонисос в Егейско море. Потънал между 425 и 415 г. пр. Хр., корпусът му не е запазен, но товарът му от около 4 хил. амфори за вино е оцелял до наши дни.

Тази година подводният музей край малкия остров Перистера ще може да се разгледа между юни и средата на октомври. От пролетта на 2023 г. подводната забележителност ще бъде постоянно отворена през туристическия сезон. Дотогава се очаква откриването на още три подводни музея край архипелага Споради и Пагасетийския залив, финансирани с 960 хил. евро от ЕС и гръцкото правителство.

Туристите ще открият под водата останките от римски кораб, запазения товар на още няколко плавателни съда, няколко средновековни котви и останките от византийски кораб, натоварен с големи керамични съдове.

Докато на други места по света дълбините разкриват съвременни скулптури, в Гърция туристите могат да видят автентични древни артефакти, „оставени така, както са намерени на морското дъно“, казва Каламара.

До 2025 г. се очаква завършването на Музея на подводните антики в Пирея – проект, по който отново се работи след забавяне, след като държавата отдаде мястото на музея за стопанисване от частна компания. В музея в пристанището на Пирея място ще намерят над 2200 находки, извадени от водата и разказващи миналото на Гърция от праисторията до наши дни.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90