Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Нова формула на финансиране в сценичните изкуства – премахват пазарния принцип

Гарантират екзистенц минимум на съществуването на артистите и музикантите в държавните театри и оркестри

Според новата формула , националните институти като Народния театър ще се финансират по-високо от останалите  театри. Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков - Нова формула на финансиране в сценичните изкуства – премахват пазарния принцип

Според новата формула , националните институти като Народния театър ще се финансират по-високо от останалите театри. Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков

Край на пазарния принцип на финансиране в сценичните изкуства готви Министерството на културата. На пресконференция днес в държавното ведомство бе обявена стратегията за подобряване на разпределението на средствата в културата и неин архитект е директорът на Плевенския театър Васил Василев.

„Новата формула за финансиране на държавните културни институти в областта на сценичните изкуства цели тяхното развитие и създаване на условия за художествено развитие на културния продукт, както и достойно заплащане на творците“, обясни Василев пред „Площад Славейков“.

Театралните и музикалните сценични институти ще бъдат финансирани по нова формула – държавата ще гарантира екзистенц минимума на съществуването им – заплати, издръжка на сградата и средства за творчески проекти. Приходите от билети на театрите, оперите и оркестрите си остават за тях.

Националните културни институти ще бъдат приоритетни за държавата, те ще имат специална представителна функция и задачи. Запазени са останалите категории институти – опери, филхармонии, симфониети, музикално-драматични, драматични, драматично-куклени театри… Въвежда се нова категория – експериментален театър с обучаващ характер с идеята младите творци да имат място, където да дебютират в професията.

„С новата формула се цели да се подсигурят минималните условия за развитие на работния процес и да се изгради стъпаловидно развитие на артистите и управленския персонал“, каза Василев.

Различните културни институти ще се финансират по различен стандарт, националните ще бъдат с най-високо финансиране. Частните трупи ще продължат да кандидатстват към Национален фонд „Култура“. Бюджетната рамка ще бъде от 2019 г., преди Ковида.

Васил Василев обясни, че тези промени целят да бъдат защитени културните институти при евентуално задълбочаване на Ковид-криза и да продължат работа.

Новата методика ще даде възможност да се финансира създаването на нови спектакли и участието в международни фестивали.

Стратегията е на ниво идея, предстои публично обсъждане на новата формула с гилдиите и синдикатите.

Отчет на служебния министър

Темата на Министерството на културата на срещата с медиите бе основно свършеното от служебния екип до момента. Като основен успех министър Велислав Минеков изтъкна актуализацията на бюджета на министерството. Той подчерта, че допълнителните 16,7 млн. лв., отпуснати за Министерството на културата, са резултат от съвместните усилия на депутати от всички партии, „дори неочаквани“, както се изрази Минеков. Договорено е още от 1 януари 2022 г. минималните работни заплати в културния сектор да бъдат съобразявани с ръста на минималната работна заплата за страната. Като постижение отбелязаха от министерството и договореното ежегодно повишение на бюджета за култура с 0,2%.

Постигнато е разбирателство с общините в цялата страна да бъде обезпечена дейността на общинските културни институти в условия на пандемия. До няколко седмици щял да се види и резултатът от работата по новосъздадения регистър на свободните професии.

Министър Минеков направи преглед на основните теми, по които работи, откакто е заел поста в служебното правителство. Като свой най-голям успех той отчете смяната на ръководството на НИНКН и възобновената дейност на института. Продължават преписките с прокуратурата по повод различни проверки на свършени от предишното ръководство на министерството проекти. Сред най-любопитното проф. Минеков отбеляза невъзможността да бъде открит източникът за финансиране на реставрацията на паметника на Цар Освободител срещу Народното събрание. Според него, става дума за руски гражданин, който е попаднал в забранителния списък на САЩ, и по тази причина името му не се споменава официално.

Предстои да бъде обмислено дали да не бъдат върнати у нас директорите на културни институти в чужбина, подчерта служебният министър на културата, защото дейността им по време на пандемия била излишна, а и „културните центрове не са място за забавление на емигранти“, посочи Минеков.

От министерството изтъкват, че 64% от работещите в областта на културата, особено в сценичните изкуства, са напълно ваксинирани.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС