Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

През 2016-а ще ни тръгне с Веско Ешкенази

Цигуларят излиза като солист в концерта на Фестивалния симфоничен оркестър на 1 януари в НДК

Веско Пантелеев-Ешкенази е културен посланик на НДК и като такъв той има основна роля в програмирането и облика на предстоящия Новогодишен музикален фестивал. - През 2016-а ще ни тръгне с Веско Ешкенази

Веско Пантелеев-Ешкенази е културен посланик на НДК и като такъв той има основна роля в програмирането и облика на предстоящия Новогодишен музикален фестивал.

Новата 2016-а година ще ни тръгне с Веско Ешкенази. Прочутият цигулар е солист в концерта „Духът на Испания“ на Фестивалния симфоничен оркестър на 1 януари в първа зала на НДК. Ще ги дирижира испанецът Хосе Луис Гомес. Вторият солист ще бъде сопраното Федерика Ломбарди от Италия.

Програмата включва премиерни за България произведения като песента „Тъмничарките” из сарсуелата „Дъщерите на Зеведий” от Руперто Чапи за сопран и оркестър, „Малабо“ от Алберто Хинастера, по-рядко изпълнявани откъси из балета „Тривърхата шапка” на Мануел де Файя, заедно с „Танц на огъня”.

Ще бъдат изпълнени и популярни творби като „Испанско капричио” от Николай Римски-Корсаков, „Болеро“ из операта „Сицилиански вечерни” на Джузепе Верди, „Испански танц” от Де Файя, откъси от сюитата „Кармен” на Бизе, „Испания” от Шабрие и др.

Фестивалният симфоничен оркестър е съставен от някои от най-добрите музиканти от столичните оркестри и е създаден през 1986 г. за Новогодишния музикален фестивал в НДК. Този път съставът ще бъде дирижиран от младия Хосе Луис Гомес, който привлече вниманието на музикалната общност през 2010 г., спечелвайки Международния конкурс за диригенти във Франкфурт, на името на сър Джордж Шолти.

Италианско сопрано Федерика Ломбарди е лауреат на множество награди от певчески конкурси като „Франсиско Виняс“ в Барселона и носител на специалното отличие на Академия Киджана в Сиена. Участвала е в множество майсторски класове, включително ръководени от Фиоренца Косото и Мирела Френи.

Цигуларят Веско Пантелеев-Ешкенази е културен посланик на НДК и като такъв той има основна роля в програмирането и облика на предстоящия фестивал.

Билетите за концерта вече са в продажба, до 15 септември са на преференциални цени – от 10 до 30 лева.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Следизборно

kapatovo.bg