Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Нова хипотеза за потъването на „Титаник“

Смятахме, че знаем всичко за на най-голямата морска катастрофа на XX век. Но дали тя не е започнала още преди фаталния сблъсък с айсберг?

От 2500 пътници на борда на „Титаник“ загиват 1491 души. - Нова хипотеза за потъването на „Титаник“

От 2500 пътници на борда на „Титаник“ загиват 1491 души.

През нощта на 14 срещу 15 април 1912 г. на Н. В. пътническият кораб „Титаник“ потъва след сблъсък с айсберг в сърцето на Северния Атлантик. От 2500 пътници на борда загиват 1491 души. Това е най-голямата морска катастрофа на ХХ в. Историята е екранизирана многократно, последната филмова версия е тази на Джеймс Камерън от 1997 г.

Досега се смяташе, че всички обстоятелства около корабокрушението са добре известни, но след повече от век нови данни може и да обогатят представата ни за трагедията. „Индипендънт“, цитиран от „Фигаро“, публикува материал, според който няколко дни преди сблъсъка с гигантския леден блок в океана на палубата е имало пожар, стоящ в основата на последвалите събития.

Запазени са снимки, които дават основание за подобна хипотеза. В близост до мястото, ударено от айсберга, тоест отдясно на носа на кораба, точно над ватерлинията е имало големи черни следи, може би от обгаряне. Според много специалисти тези следи, видими на оцелелите фотографии, може да свидетелстват за внезапно избухнал или пък дълго тлеещ пожар в някой от трюмовете за въглища. Възможно е да става дума за бавно горене без пламъци, често срещано в епохата на параходите, както е отбелязал и помощник-капитанът на „Титаник“ Чарлс Лайтолър в показанията си след катастрофата. Възможно е това тлеене да обясни леснотата, с която иначе здраво конструираният съд се е разцепил от удара в ледената маса.

Интерес в случая буди информацията за невероятното злощастно стечение на обстоятелствата, довели до гибелта на най-забележителния пътнически кораб от Belle époque. Възможно е екипажът да е знаел за тлеещия в трюма за въглища пожар, но да не е искал да буди паника сред пасажерите.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах