Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Нова книга ще оправдае Павлик Морозов

Архиви и спомени на свидетели ще изчистят името на пионера от историята за предателството, казват авторите от музея „Павлик Морозов”

Никита Чебаков, „Павлик Морозов“, 1952 г. - Нова книга ще оправдае Павлик Морозов

Никита Чебаков, „Павлик Морозов“, 1952 г.

Павлик Морозов, който беше символ на отдадеността на комунистическата идея, ще бъде посмъртно оправдан за действията си в нова книга. Ще я издаде музеят „Павлик Морозов” в село Герасимовка, съобщава ТАСС.

Историята на пионера, обявен за герой на СССР, ще бъде разгледана по нов начин въз основа на новооткрити архивни документи, уточнява директорката на музея Нина Купрацевич. Тя съобщава, че книгата ще излезе засега в 100 екземпляра, но очаква към нея да проявят интерес издателства.

В социалистическия лагер името на Павлик Морозов се свързваше с предателство, извършено спрямо родителите му, в името на Партията. Легендата гласеше, че Павлик свидетелствал против баща си, обвинен в присвояване на конфискувани от разкулачени селяни вещи. Заради предателството 13-годишният Павлик и по-малкият му брат са били убити от неизвестни, смята се, че са били от фамилията на баща му. В новата книга ще бъде направен опит да бъде изчистено името му от историята за предателството, казват от музея. Според архивите и спомени на свидетели, става дума за интрига, заплетена от възрастни хора в селото и от семейството на пионера.

Павлик Морозов е роден в село Герасимовка, Свердловска област. В момента в селото има паметен обелиск на мястото, където е била родната му къща. В покрайнините има паметник на лобното място на Павлик и брат му Фьодор. Заедно с музея, те са обявени за обекти на културното наследство на Русия.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg