Нова книга ще оправдае Павлик Морозов

Архиви и спомени на свидетели ще изчистят името на пионера от историята за предателството, казват авторите от музея „Павлик Морозов”

Никита Чебаков, „Павлик Морозов“, 1952 г. - Нова книга ще оправдае Павлик Морозов

Никита Чебаков, „Павлик Морозов“, 1952 г.

Павлик Морозов, който беше символ на отдадеността на комунистическата идея, ще бъде посмъртно оправдан за действията си в нова книга. Ще я издаде музеят „Павлик Морозов” в село Герасимовка, съобщава ТАСС.

Историята на пионера, обявен за герой на СССР, ще бъде разгледана по нов начин въз основа на новооткрити архивни документи, уточнява директорката на музея Нина Купрацевич. Тя съобщава, че книгата ще излезе засега в 100 екземпляра, но очаква към нея да проявят интерес издателства.

В социалистическия лагер името на Павлик Морозов се свързваше с предателство, извършено спрямо родителите му, в името на Партията. Легендата гласеше, че Павлик свидетелствал против баща си, обвинен в присвояване на конфискувани от разкулачени селяни вещи. Заради предателството 13-годишният Павлик и по-малкият му брат са били убити от неизвестни, смята се, че са били от фамилията на баща му. В новата книга ще бъде направен опит да бъде изчистено името му от историята за предателството, казват от музея. Според архивите и спомени на свидетели, става дума за интрига, заплетена от възрастни хора в селото и от семейството на пионера.

Павлик Морозов е роден в село Герасимовка, Свердловска област. В момента в селото има паметен обелиск на мястото, където е била родната му къща. В покрайнините има паметник на лобното място на Павлик и брат му Фьодор. Заедно с музея, те са обявени за обекти на културното наследство на Русия.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах