POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Нова книга срещу хартия за смет, този път само в София

Калпазанинът котарак Франт, награди, игри и безплатни книжки срещу 5 кг хартия очакват децата на „Витошка“

Заради коронавируса децата тази година едва ли ще се тълпят така, както през 2015 г. Снимка: „Стара хартия за нова книга“ - Нова книга срещу хартия за смет, този път само в София

Заради коронавируса децата тази година едва ли ще се тълпят така, както през 2015 г. Снимка: „Стара хартия за нова книга“

Екологичната инициативна „Стара хартия за нова книга“, която учи децата да рециклират, ще се проведе за осми пореден път дни преди началото на новата учебна година. На 13 септември всяко дете ще може да си избере ново детско заглавие срещу 5 кг хартиени отпадъци. Павилионът традиционна ще бъде разположен пред Книжен център „Гринуич“ между 10 и 19 ч., организатори на събитието заедно с „Екопак България“.

Регламентът гласи, че всяко дете, което с помощта на възрастен предаде 5 кг хартия за рециклиране, ще получи книжка подарък. За да има за всички достатъчно книги, всеки, който изпълни това условие, ще може да получи само една книга, но не повече. Децата, донесли допълнителни 5 кг хартия, ще получат втора книжка на еко тематика. Изборът е между двете специални издания на „Екопак България“ – „Грийн тийн“ и „Ти можеш да спасиш планетата“. Така в рамките на празничния ден малчуганите могат да получат максимален брой две книги.

Тази година по изключение кампанията няма да се проведе извън София, тъй като противоепидемичната обстановка е затруднила организацията. Взети са сериозни мерки за предотвратяване на заразата, уверяват организаторите. На опашката пред пунктовете за събиране на стара хартия ще бъде осигурена дистанция от 1,5 м между чакащите. Заглавията на щанда с книги ще бъдат разделени по възрастови групи, така че да се улесни изборът на децата и техните родители. Носенето на маски е препоръчително.

Повече награди малките екоактивисти може да очакват от забавните игри и викторини по време на празничната програма. В нея влизат музикални изпълнения от „Бон-Бон“ и „Voice Academy“, театрална постановка, представена от „Театър на приказката – София“, и магическото шоу на Ненчо Илчев. Популярни лица от ефира на две големи телевизии също ще подкрепят каузата и ще съветват децата в избора на нови книжки.

„Лице“ на кампанията тази година е любезният калпазанин котаракът Франт, герой от популярната детска книга „Котаракът Франт и загадъчният остров“ от Иван Раденков. Освен с актьора в неговия образ, хлапетата ще се срещнат и с автора, който ще изпълни на живо част от оригиналните песни към приказката.

Началото на каузата „Стара хартия за нова книга“ бе поставено на 15 септември 2013 г. Организаторите Книжен център „Гринуич“ и „Екопак България“ и партньорите на „Стара хартия за нова книга“ се обединиха около идеята, че е важно всяко дете още в ранна възраст да се научи да полага грижи за природата, да събира разделно отпадъците и да има специално отношение към книгата и четенето. За седемте години в кампанията са се включили близо 50 хил. малки участници, които с помощта на своите родители са събрали 254,7 тона хартия за рециклиране. Така те са спасили от изсичане 3 311 дървета, а в замяна са получили 55 820 нови книги. От 2015 г. инициативата е национална и до 2020-а е преминала през Пловдив, Бургас, Варна, Хасково, Русе, Плевен и Велико Търново.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg