Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Нова коледна марка за болката от войната пускат в Украйна

Специалната марка „Руски кораб, иди на...” стана експонат в най-големия музей за морско изкуство в света

Авторката на рисунката, 17-годишната Валерия Михайлова, е била принудена да напусне родината си заради войната. Снимка: Фейсбук/Укрпошта - Нова коледна марка за болката от войната пускат в Украйна

Авторката на рисунката, 17-годишната Валерия Михайлова, е била принудена да напусне родината си заради войната. Снимка: Фейсбук/Укрпошта

Коледна пощенска марка „Разделени от войната” по дизайн на ученичката в 11 клас Валерия Михайлова от град Николаев пускат Украинските пощи. Дизайнът, спечелил конкурса с онлайн гласуване, бе показан във фейсбук страницата на пощите.

Авторката му, 17-годишната Валерия, е заминала зад граница заради войната. Бежанската ѝ съдба я е навела на идеята за изображението.

„Ескизът е рисуван в чужбина, където авторката е била принудена да замине поради непрекъснатия обстрел на града от руснаците. На него са изобразени момиче и украински войник, които празнуват поотделно: тя е сама, той е на огневата линия”, пишат от Украински пощи и обясняват резултатите така: „В момента има милиони хора, които носят болката от раздялата с близките си. И милиони, които могат само мислено да ги прегърнат от разстояние. И милиони, които мечтаят за тиха и целебна 2023 г. за Украйна и за всеки от нас, за завръщане, сълзи от радост, срещи и дълги разговори.”

Второто място е заел ескиз с украински военни и коледари, дело на Александър Охапкин, заслужил художник на Украйна, който работи в областта на иконописа.

Новата марка ще излезе през декември.

Междувременно пощенската марка „Руски военен кораб, иди на…”, стана един от експонатите в най-големия музей на морското изкуство в света в Гринуич, Великобритания. Целият тираж на спецалната пощенска марка беше разпродаден за няколко дни още през лятото на 2022 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg