Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Нова лудост – купон с преспиване в книжарница!

Първа нощ по пижами в най-големия магазин за книги в Европа

Леглата, осигурени в книжарницата за първите кандидати да прекарат нощта между книгите. - Нова лудост – купон с преспиване в книжарница!

Леглата, осигурени в книжарницата за първите кандидати да прекарат нощта между книгите.

Новата мода в Лондон е купон с преспиване в книжарница.

Всичко започва с един отчаян статус в Туитър. Американският турист Дейвид Уилис остава заключен в лондонския магазин за книги „Уотърстоунс“ в края на един работен ден. След като опитва да отвори вратата и не успява, той върти няколко телефона на охраната на книжарницата и в полицията. Разбира, че никой няма да го извади от капана, затова решава да търси помощ в социалните мрежи. „Здравейте, „Уотърстоунс“ – написа тексасецът на страницата на книжарницата в Туитър, – заключен съм в магазина ви на площад „Трафалгар“ вече два часа. Моля извадете ме от тук“. Зовът му за помощ проработва и не след дълго Уилис е освободен.

По време на затвора си в „Уотърстоунс“ Уилис не осъзнава какво оживление предизвиква неговият статус. Но на следващата сутрин той е интервюиран от Good Morning America. „Писах в Туитър, защото бях разочарован и отегчен и най-вече просто се надявах да получа отговор от „Уотърстоунс“, коментира туристът миналата седмица от Париж, където продължава екскурзията му.

Книжарница „Уотърстоунс“ решава да се възползва от своя гаф и мениджърът Мат Аткинс разкри, че получили стотици статуси от рода на: „Бих убил, за да бъда заключен в някоя книжарница“.

Опашка пред книжарница "Уотърстоунс" след освобождаването на американския турист Уилис.

Опашка пред книжарница „Уотърстоунс“ след освобождаването на американския турист Дейвид Уилис.

Така в петък бе организиран първият купон с преспиване в магазин „Пикадили“ в партньорство с уебсайта са пътувания Airbnb. Допуснати са 19 гости, избрани чрез конкурс, в който те трябвало да посочат коя книга биха искали да прочетат през нощта в книжарницата – заглавията били от Франц Кафка през Роалд Дал да Кормак Маккарти.

„Има нещо много вълнуващо в това да бъдеш в книжарница, когато наоколо е тъмно и няма никой друг наблизо. Ти си като изследовател, изхвърлен в библиотека“, казва Клеър Елкомб Уебър, която заедно с майка си е сред 19-те късметлии.

Нейната идея, подобна на много други, е да изкара нощта, сърфирайки в интернет, да почете и в крайна сметка да поспи. „Искам да потърся някоя добра вегетарианска готварска книга, никога не си намирам нищо добро“, казва Ник, студент по медицина. Неговият приятел Гай, а студент по политика, философия и икономика в Оксфордския университет, очаква с нетърпение да намери тих малък ъгъл, за да се потопи в някоя книга. На всички тях организаторите препоръчали да си донесат пижами.

След обиколка на сградата, която е най-голямата книжарница в Европа, за тях била подготвена изненада от имитатори на Поаро и Джийвс, които им почели избрани откъси. След това експертът Ричард Уайзман им изнесъл лекция със съвети за борба срещу безсънието. Гостите били доволни да научат, че четенето преди лягане не е лош навик, за разлика от гледането на телевизия или взирането в лаптопа. Уайзман обаче заявил, че има значение какво се чете преди лягане: „Съдържанието на книгата влияе силно на съня и сънищата, така че е най-добре да не четете нищо твърде стимулиращо.“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg