VivaPay

Нова пешеходна зона в центъра на София – ул. „Съборна“

Обсъждат се варианти и „Шишман” да бъде затворен за автомобили

Изглед на „Съборна“ зад БНБ - Нова пешеходна зона в центъра на София – ул. „Съборна“

Изглед на „Съборна“ зад БНБ

София скоро ще стане по-достъпна за пешеходци и велосипедисти. Днес главният архитект на София Здравко Здравков съобщи, че улица „Съборна”, която свързва Градската градина пред Народния театър и бул. „Витоша“, ще се превърне в зона за разходки. Така в абсолютния център пешеходците ще имат още едно затворено за автомобили място, както в повечето европейски столици.

Проектът се ползва с одобрението на много общински съветници. Един от вносителите му – Борис Бонев от „Спаси София“, го нарича „исторически момент за София”.

Затворен за движение на автомобили ще бъде участъкът между ул. „Леге” и ул. „Княз Александър I”, ще бъде осигурен достъп единствено за обслужващи сградите в района МПС и в аварийни ситуации. В участъка на „Съборна“ между от площад „Св. Неделя“ до ул. „Цар Калоян“ и от ул. „Леге“ до ул. „Княз Александър I“ няма да има паркирани автомобили. Предстои промяна на постоянната организация на движение в участъка от ул. „Цар Калоян“ до ул. „Леге“, включваща премахване на перпендикулярното паркиране до северния тротоар, обособяване на места за успоредно паркиране покрай южния тротоар, както и еднопосочно движение на моторни превозни средства в една лента в посока от „Леге“ към „Цар Калоян“.

Изглед към кръстовището с ул. „Леге“

Ще има и други промени – премахване на местата за паркиране в рамките на кръстовището с ул. „Княз Александър I“, за да не се нарушава пешеходната алея от Градската градина до „Света Неделя”; премахване на старите и поставяне на нови пейки, велостойки, кашпи и кошчета за отпадъци; възстановяване и обогатяване на градското озеленяване – засаждане на дървета в съществуващите празни посадни места и на нова зеленина в кашпи; заведенията за хранене ще могат да изнесат маси в разширените пешеходни пространства, но без да изграждат допълнителни структури (декинги, навеси, огради и др.).

Америка за България

Изглед към „Съборна“ откъм Градската градина

ЦЕЛИЯТ ПРОЕКТ ЗА „СЪБОРНА“

Водят се разговори и за затварянето на ул. „Шишман” за автомобили, но те все още са в начална фаза. Предстои уточняване дали пешеходната зона там да бъде само за уикенда, или в определени часове, дали да се разреши паркиране за живеещите и работещите в района и пр. Предстои да се направи анализ на възможността съседните улици да поемат капацитета на движението.

Главният архитект обеща още велоалеи – по ул. „Пушкин”, бул. „Борис III” до кръговото в Бояна, по булевардите „Патриарх Евтимий” и „Скобелев” и по бул. „Дондуков” до кв. Хаджи Димитър. Планира се и изграждане на интермодален хъб на Околовръстното шосе при Симеоновския лифт, който да събере на едно място автогара, лифт, метро и буферен паркинг, и който според арх. Здравко Здравков, ако бъде реализиран, ще бъде уникален за света.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg