Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Нова пешеходна зона в центъра на София – ул. „Съборна“

Обсъждат се варианти и „Шишман” да бъде затворен за автомобили

Изглед на „Съборна“ зад БНБ - Нова пешеходна зона в центъра на София – ул. „Съборна“

Изглед на „Съборна“ зад БНБ

София скоро ще стане по-достъпна за пешеходци и велосипедисти. Днес главният архитект на София Здравко Здравков съобщи, че улица „Съборна”, която свързва Градската градина пред Народния театър и бул. „Витоша“, ще се превърне в зона за разходки. Така в абсолютния център пешеходците ще имат още едно затворено за автомобили място, както в повечето европейски столици.

Проектът се ползва с одобрението на много общински съветници. Един от вносителите му – Борис Бонев от „Спаси София“, го нарича „исторически момент за София”.

Затворен за движение на автомобили ще бъде участъкът между ул. „Леге” и ул. „Княз Александър I”, ще бъде осигурен достъп единствено за обслужващи сградите в района МПС и в аварийни ситуации. В участъка на „Съборна“ между от площад „Св. Неделя“ до ул. „Цар Калоян“ и от ул. „Леге“ до ул. „Княз Александър I“ няма да има паркирани автомобили. Предстои промяна на постоянната организация на движение в участъка от ул. „Цар Калоян“ до ул. „Леге“, включваща премахване на перпендикулярното паркиране до северния тротоар, обособяване на места за успоредно паркиране покрай южния тротоар, както и еднопосочно движение на моторни превозни средства в една лента в посока от „Леге“ към „Цар Калоян“.

Изглед към кръстовището с ул. „Леге“

Ще има и други промени – премахване на местата за паркиране в рамките на кръстовището с ул. „Княз Александър I“, за да не се нарушава пешеходната алея от Градската градина до „Света Неделя”; премахване на старите и поставяне на нови пейки, велостойки, кашпи и кошчета за отпадъци; възстановяване и обогатяване на градското озеленяване – засаждане на дървета в съществуващите празни посадни места и на нова зеленина в кашпи; заведенията за хранене ще могат да изнесат маси в разширените пешеходни пространства, но без да изграждат допълнителни структури (декинги, навеси, огради и др.).

Изглед към „Съборна“ откъм Градската градина

ЦЕЛИЯТ ПРОЕКТ ЗА „СЪБОРНА“

Водят се разговори и за затварянето на ул. „Шишман” за автомобили, но те все още са в начална фаза. Предстои уточняване дали пешеходната зона там да бъде само за уикенда, или в определени часове, дали да се разреши паркиране за живеещите и работещите в района и пр. Предстои да се направи анализ на възможността съседните улици да поемат капацитета на движението.

Главният архитект обеща още велоалеи – по ул. „Пушкин”, бул. „Борис III” до кръговото в Бояна, по булевардите „Патриарх Евтимий” и „Скобелев” и по бул. „Дондуков” до кв. Хаджи Димитър. Планира се и изграждане на интермодален хъб на Околовръстното шосе при Симеоновския лифт, който да събере на едно място автогара, лифт, метро и буферен паркинг, и който според арх. Здравко Здравков, ако бъде реализиран, ще бъде уникален за света.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах