VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Нова победа за „Сляпата Вайша“, от Торонто

Това е може би най-важната ни награда, написа режисьорът Теодор Ушев

„Сляпата Вайша“ бе номиниран за „Оскар“ за късометражен анимационен филм. - Нова победа за „Сляпата Вайша“, от Торонто

„Сляпата Вайша“ бе номиниран за „Оскар“ за късометражен анимационен филм.

„Сляпата Вайша“ с ново отличие – може би най-голямото си. Филмът на Теодор Ушев, който бе номиниран за „Оскар“, получи Втора награда от селекцията Top Ten на кинофестивала в Торонто. Призът се връчва от Асоциацията на акредитираните в Холивуд журналисти – същата организация, която присъжда „Златен глобус“.

„На края на фестивалната си кариера, нашата Вайша получи може би най-важната си награда – написа Ушев във Фейсбук. – За пръв път, Асоциацията на акредитираните в Холивуд журналисти (същата, която раздава наградите „Златен глобус“) реши да награди двата най-добри филма от селекцията Top Ten на Фестивала в Торонто. Вайша получи Втора награда! Наградата е още по-ценна, защото е получена в конкуренция с игрални и документални филми. Стипендията и менторството ще отидат директно в следващия ми филм!“

Голямата награда в селекцията за късометражно кино получи Fluffy на Лий Филиповски, забавна хроника на последните часове у дома на сръбско семейство, което се кани да емигрира в Канада.

„Сляпата Вайша“ – 8-минутният филм, създаден и режисиран от Ушев – разказва историята на момиче, обречено цял живот да остане незрящо за настоящето, раздвоено между миналото, в което гледа с едното си око, и бъдещето, видимо за нея с другото. Освен аниматора и автора на текста, по който е историята – Георги Господинов, в проекта е въвлечен и трети българин. Автор на музиката е Никола Груев – Котарашки.

Вижте още: ТЕОДОР УШЕВ С ПЪРВИ ПЪЛНОМЕТРАЖЕН ФИЛМ, СНИМА ГО У НАС

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg